„Secolul XXI va fi secolul migrantului, determinat fiind de numărul mare al migranţilor şi al formelor de migraţie sau cel al haosului, violenţei şi dezodinii”. Citatul din istoricul Adam Hart-Davis se află pe coperta interioară a cărţii „Efectul migraţiei asupra securităţii României şi a Europei”, apărută la Editura Rao sub semnătura triplă Anghel Andreescu, Dan Andreescu şi Dan Bardaș. Lucrarea lansată astăzi la Târgul de Carte Gaudeamus organizat de Radio România tratează nu doar geopolitica migraţiei, dar şi practicile în politicile de migraţie, după cum a aflat Mihaela Helmis în dialogul cu unul dintre autori, generalul în rezervă Anghel Andreescu.
Anghel Andreescu: „Migraţia, un pericol grav, aş putea spune. Din nefericire, Siria şi România se află pe primul loc în lume în ce priveşte migraţia, deci plecarea propriilor cetăţeni în afară, numai că la noi nu este război, faţă de Siria. De ce pleacă oamenii? Pleacă pentru că marii lideri ai lumii nu s-au pus încă de acord, au înlăturat nişte dictatori, respectiv, cel din Libia, cel din Irak, şi n-am pus nimic înapoi. Totul este un haos total. De-asta se mai şi numeşte ‘secolul XXI, secolul migraţiei, al migratorului’, pericol grav, haos total. De ce? Pe lângă cei care fug de război, aşa cum pleacă din Siria, din Irak, Afganistanul devastat, nordul Africii şi centrul Africii, a dat mână liberă la parte din al-Qaeda care s-a transformat în ISIS, poate partea cea mai dură a terorismului la ora actuală şi, după cum bine se ştie, partea de Vest a Irakului, partea de Est a Siriei, parte din Liban, e noul stat ISIS, după cum se numeşte, unde se aplică, că se aplică, trebuie să ştii Coranul, şi se aplică Sharia, n-ar fi asta problema. Problema este că mii de oameni, după datele oficiale, şi aşa Europa îmbătrâneşte, e un lucru cunoscut. Singura ţară din Europa a cărei populaţie creşte datorită strategiei şi politicii este Franţa, care de la 60 de milioane va ajunge la 86, în rest totul coboară, şi coboară atât de mult încât în 2035 numărul creştinilor va fi egal cu numărul musulmanilor, dar nu asta e problema. Problema e că populaţia Europei îmbătrâneşte în aşa fel încât în 2035, poate ’40, cam jumătate din populaţia Europei va avea peste 50 de ani, cu toate consecinţele negative. Din nefericire, aplicarea legii Sharia, cu toate consecinţele negative, este ceea ce se întâmplă acum, şi trebuie să spunem odată oamenilor că la periferia Parisului, a Bruxelles-ului şi a marilor capitale europene, din 2007 nimeni nu mai poate să ajungă decât dacă vine poliţistul, chiar aşa se spune, ‘pe-aici nu se trece’, numai dacă vine un militar de la Armată sau de la Jandarmi. Asta e Europa pe care o visăm şi o lăsăm copiilor”?
Cât despre România, de unde din motive de un loc de muncă mai bun au plecat atâţia dintre concetăţenii noştri, cui rămân aceste locuri?
Anghel Andreescu: „Aş răspunde altceva. De data asta, Dumnezeu cred că este român, pentru că suntem pe o, hai să zicem, direcţie secundară, însă nici noi nu vom fi neglijaţi. Din fericire pentru noi, este următoarea treabă: populaţia între 50 şi 60 de mii de tătari, în general musulmană, este bine integrată în România şi nu ridică probleme. Nu întâmplător, pe una din cărţi, Terorismul Islamic, pe care l-am scris acum doi ani, am chiar prefaţa scrisă de şeful cultului musulman din România, muftiul, şi unde spune foarte clar „noi vrem, alături de populaţia majoritară, să contribuim la dezvoltarea României”, ceea ce e un lucru deosebit faţă de alte etnii din România, care pe faţă spun că unele bucăţi din România nu sunt ale României, asta în condiţiile când România a fost singura ţară din lume, şi am fost daţi de exemplu inclusiv în 1990, chiar dacă nu ne iubea Uniunea Europeană la vremea respectivă, că avem cea mai bună politică în domeniu”.
Generalul în rezervă Anghel Andreescu, coautor al cărţii „Efectul migraţiei asupra securităţii României şi a Europei”, lansată astăzi la Târgul de carte Gaudeamus organizat de Radio România. Interviul a fost realizat de Mihaela Helmis./rduinu/avladucu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 noiembrie)