În toamna acestui an a apărut în Polonia, la editura Amaltea, volumul Zilele regelui de Filip Florian, în traducerea în limba polonă a Radosławei Janowska-Lascar.
Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, împreună cu editura Amaltea, promovarea în Polonia a volumului lui Filip Florian, Zilele regelui, prin organizarea a două întâlniri cu publicul pe tema acestei apariții editoriale, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei Radosława Janowska-Lascar. Lansările vor avea loc în perioada 22-23 noiembrie, la Wrocław şi Cracovia.
Filip Florian s-a născut la 16 mai 1968, în București. Primul lui roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al „României literare”, Premiul de excelență pentru debut în literatură al Uniunii Naționale a Patronatului Român şi Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. Romanul a apărut în limba polonă, în 2008, la Editura Czarne, în traducerea lui Szymon Wcisło. În 2006, Filip Florian alături de fratele său, Matei Florian, a publicat romanul Băiuțeii, şi el tradus în limba polonă şi publicat tot de Editura Czarne, în 2009. Următorul roman al lui Filip Florian, Zilele regelui (2008), a fost distins cu Premiul „Manuscriptum”, acordat de Muzeul Național al Literaturii Române, şi a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. Toate bufnițele (2012), cel mai recent roman al său, a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secțiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar.
Cărțile lui Filip Florian au fost traduse în douăsprezece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto și Bookart (Ungaria), Czarne şi Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela și Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Animar (Egipt), Altin Bilek (Turcia) și Bokvennen (Norvegia).
După succesul pe care l-au avut în Polonia romanele Degete mici şi Băiuțeii, Filip Florian vine cu o carte aşteptată de critica literară şi de public, Zilele regelui, un roman surprinzător, în care iubirea şi prietenia, cu nenumăratele lor chipuri, străbat ultima jumătate a secolului al XIX-lea românesc. Ficțiune istorică, gen pe care inclusiv acest roman îl resuscitează, marcând, o dată în plus, o nouă tendință a prozei actuale, Zilele regelui ne spune povestea domniei lui Carol I. Pornind de la motivele detronării lui Al. I. Cuza, acuzat de abuzuri asemănătoare cu cele ale politicienilor contemporani, autorul ne explică cum se ajunge la înscăunarea unui străin din dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen la București. Farmecul romanului este dat de faptul că povestea lui Carol nu ne este spusă direct, ci prin intermediul dentistului acestuia, slujitor atașat de Carol, în ciuda faptului că nu a făcut niciodată parte din suita sa regală.
Programul lansărilor poloneze este:
– 22 noiembrie, Dom Literatury din Wrocław, moderator Agnieszka Kołodyńska;
– 23 noiembrie, Librăria De Revolutionibus din Cracovia, moderator Jarosław Czechowicz.
Editura Amaltea din Wrocław a publicat până acum două cărți din literatura română: Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici (câştigătoarea Premiului Cititorilor „Natalia Gorbaniewska” din cadrul prestigiosului Premiu pentru Literatura Europei Centrale „ANGELUS” 2015), şi Medgidia, orașul de apoi de Cristian Teodorescu, nominalizată la Premiul „ANGELUS” 2016.