Potrivit unor proiecte guvernamentale din Stockholm, Suedia ar construi oraşe speciale pentru imigranţi. Un element important al gestionării acestor probleme reprezintă şi adoptarea unei poziţii ferme a Suediei faţă de imigranţii expulzaţi, precum şi reclasificarea, din punctul de vedere al riscurilor, a zonelor afectate de război. Suedia îi primeşte din nou pe imigranţi care provin din anumite regiuni ale Irakului, de exemplu din zona oraşului Mosul. Guvernul suedez a decis primirea din nou a imigranţilor după ce Agenţia suedeză pentru imigrare a ajuns la concluzia că Irakul nu mai este clasificat în rândul ţărilor sigure. Finlanda nu a întârziat să reacţioneze la decizia Guvernului suedez, ceea ce nu este de mirare, deoarece ţările scandinave procedează similar în chestiunea migraţiei, a menţionat corespondentul televiziuni publice ungare din Finalnada, Attila Cser.
Este vorba despre zeci de mii de irakieni.
Finlandezii vor analiza din ianuarie solictările de azil depuse de irakieni. Autorităţile finlandeze au mai anunţat că cei care au venit din teritoriile reclasificate ale Irakului şi iniţial au fost resprinşi, se vor putea adresa din nouă autorităţilor şi, probabil, cererile lor de azil vor fi aprobate. Din 2015, în Finlanda au sosit în total aproximativ 20 de mii de imigranţi irakieni şi în linii mari tot atâţia sunt şi în Suedia. Este posibil ca un grup mai mare de irakieni să nu fie trimis acasă din Peninsula Scandinavă, aşa cum se preconiza anterior, a adăugat reporterul ungar.
La rândul său, Guvernul suedez încearcă să gestioneze această nouă situaţie prin două feluri: eficientizarea expulzării imigranţilor cărora li s-a refuzat solicitarea de azil, autorităţile intenţionând să trimită acasă în acest an aproximativ 80 de mii de imigranţi, ceea ce până în prezent nu s-a reuşit din cauză că autorităţile suedeze nu colaborează cu agenţiile de asistenţă socială, astfel că imigranţii refuzaţi primesc în continuare ajutoare de la statul suedez. Un alt aspect este permiterea ca poliţiştii să efectueze percheziţii corporale. Astfel, autorităţile ar putea descoperi la imigranţii care sosesc în ţară unele documente personale pe care aceştia eventual nu doresc să le declare./rganciu/ilapadat
MAGYAR TELEVIZIÓ – 27 noiembrie