- Maia Morgenstern: „Când l-am cunoscut pe Mano Rippel aveam doar 19 ani, a fost un actor extraordinar, este unul dintre numele importante din istoria teatrului idiș.”
- De profesie avocat, Yoel Rippel – nepotul cunoscutului actor al Teatrului Evreiesc Mano Rippel – este cunoscut publicului și în ipostaza de textier, umorist și actor de comedie: „Înainte ca televizorul să devină o prezență activă în viața israelienilor, mergeam adesea la spectacole de comedie, iar Yoel Rippel este unul dintre celebritățile pe care le urmăream cu interes în spectacole.” ES Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România
Sâmbătă, 26 noiembrie, începând cu ora 19.30, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș, a avut loc un spectacol-eveniment, un omagiu adus de scriitorul israelian Yoel Rippel unchiului său, cunoscutul actor Mano Rippel, și întregilor generații de actori care au jucat vreodată pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București.
La eveniment, alături de Yoel Rippel, au mai luat parte și: Excelența Sa Doamna Tamar Samash – Ambasadoarea Israelului în România, actrița Maia Morgenstern – directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, Aurel Vainer – Președintele Comunității Evreiești din România, precum și membrii Bucharest Klezmer Band România, care au susținut un program artistic.
Evenimentul a avut drept punct de plecare primul volum tradus în limba română al scriitorului Yoel Rippel, „De-abia ieri a fost alaltăieri…”, apărut recent la Editura Tracus Arte – carte ce reunește o serie de povestiri amuzante şi totodată emoţionante, despre viaţa comunităţii originarilor din România, inclusiv despre viața culturală și teatrul anilor ’60 –, din care actorii Maia Morgenstern, Nicolae Călugărița și Doina Meiseleș au citit scurte fragmente.
„Într-una dintre primele mele amintiri ale copilăriei mele, mă revăd la Teatrul Evreiesc din București. Unchiul meu, Mano Rippel, și soția sa, Sidy Glück, se numărau printre «stelele» teatrului, la vremea aceea. Astăzi, prin prezența mea pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, închid un cerc”, s-a destăinuit Yeol Rippel.
„Când l-am cunoscut pe Mano Rippel aveam doar 19 ani, a fost un actor extraordinar, este unul dintre numele importante din istoria teatrului idiș”, a mărturisit Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București:”.
Excelența Sa Doamna Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului în România, a ținut să remarce continuitatea talentului artistic în familia Rippel, relatatându-le celor prezenți la spectacol contextul în care a aflat pentru prima dată de numele lui Yoel Rippel: „Înainte ca televizorul să devină o prezență activă în viața israelienilor, mergem adesea la spectacole de comedie, iar Yoel Rippel este unul dintre celebritățile pe care le urmăream cu interes în spectacole”.
În continuare, Aurel Vainer, Președintele Comunității Evreiești din România, a adus în memoria celor prezenți la eveniment numele celor mai importanți actori ai Tetarului Evreiesc de Stat din București, precum Sevilla Pastor, Beniamin Sadigursky, Dina König, Lia König, Mauriciu Sekler, Isac Havis, Samuel Fischler, Benno Popliker, Seidy Glück, Sonia Gurman, Eugenia Balaure, Leonie Waldman Eliad, Theodor Danetti și, bineînțeles, Mano Rippel.
În acordurile celor de la Bucharest Klezmer Band România, evenimentul de sâmbătă, 26 noiembrie, s-a constituit într-un moment de istorie orală a uneia dintre cele mai remarcabile instituții teatrale din România: Teatrul Evreiesc de Stat și minunații săi actori, profesioniști care au ajutat la punerea în scenă a unora dintre cele mai frumoase repertorii din istoria dramaturgiei mondiale.
Yoel Rippel a studiat dreptul la Universitatea din Tel Aviv, iar astăzi are unul dintre cele mai bine cotate birouri de avocatură din Israel. În paralel, Yoel Rippel a scris de-a lungul anilor versuri pentru melodii interpretate de cei mai mari cântăreţi israelieni, precum şi scheciuri pentru starurile teatrului comic. A scris, de asemenea, scenariile unora dintre cele mai reuşite programe de televiziune, emisiuni de mare succes, a participat la programe radio şi tv referitoare la subiecte artistice, umpristice, dar şi din sfera juridică, fiind distins cu „Premiul Radioteleviziunii”.