Ucraina a efectuat trageri cu rachete în preajma Crimeii, dar le-a trimis în apele internaţionale. Alexandr Golub, fost deputat în Rada Supremă, a declarat la postul de radio „Sputnik” că aceste aplicaţii militare ale Ucrainei în apele Mării Negre reprezintă „o instrucţie de propagandă”.
Kievul organizase aceste aplicaţii militare în Marea Neagră, dar, în ultimul moment, a schimbat zona de tragere dincolo de apele teritoriale ruseşti.
După cum a anunţat Ministerul Transporturilor al Federației Ruse, direcţiile de tragere nu afectează rutele avioanelor ruseşti din Crimeea, dar pun în pericol siguranța navigației aeriene internaționale.
Anterior, Moscova și-a exprimat îngrijorarea cu privire aplicaţiile ucrainenilor și le-a transmis că aceasta este o provocare ce vizează escaladarea relațiilor cu Rusia.
Exercițiile din sudul Ucrainei au început pe 1 decembrie, dimineața devreme. Militarii ucraineni au efectuat teste de ghidare pentru rachetele anti-aeriene S-300.
Potrivit știrilor din presă, pe fondul tragerilor efectuate de Ucraina, un avion „AWACS” al NATO a făcut un zbor de monitorizare a situaţiei în preajma Crimeii, la vest de peninsulă. Potrivit rapoartelor, o aeronavă cu radar de mare distanţă şi de observare se afla în spaţiul aerian al României, în preajma Mării Negre, şi a efectuat posibile acţiuni de urmărire în teritoriul rusesc.
Alexandr Golub, fost deputat în Rada Supremă, membru în conducerea Uniunii forţelor de stânga, a precizat la postul de radio Sputmik că acţiunile avionului NATO confirmă faptele: scopul acestor tiruri de rachete a fost o provocare.
„Dorința organizatorilor acestor tiruri de rachete a fost să provoace Federaţia Rusă să întreprindă anumite acţiuni de retorsiune. Avionul NATO a efectuat supravegherea unor obiective din apele Mării Negre a teritoriului Crimeii, iar acest lucru confirmă de ce s-a procedat aşa. Este evident că Ucraina nu are rachete noi, nu are nici resurse pentru a construi o tehnică nouă. Înseamnă că este vorba de modernizarea tehnicii sovietice mai vechi. Kievul nu poate speria Rusia cu aşa ceva şi nici nu poate uimi Occidentul. Dar asemenea lucruri merg pentru provocare. Provocarea este necesară pentru a transforma Ucraina în „victima unei agresiuni”, pentru a provoca din nou interesul ţărilor occidentale faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că altfel îşi pierd interesul”, a menţionat Alexandr Golub la radio Sputnik.
Pe de altă parte, el crede că efectuarea tragerilor are şi semnificaţii politice interne. „Dacă e să vorbim despre modernizarea forțelor de apărare aeriană, care au fost distruse în Ucraina în ultimii ani, redresarea lor rapidă este imposibilă. Dacă vom spune că armata ucraineană s-a dotat cu arme noi de calitate, iarăşi nu merge. Şi atunci este nevoie să ieşi în faţa poporului şi să spui: de ce se cheltuiesc atât de mulţi bani astăzi pentru război, de ce să cheltuieşti atâtea miliarde, în timp ce populaţia nu-şi poate plăti întreţinerea? Pentru Kiev, era important să arate pe ce se duc banii – iată propaganda în acţiune. Aceste acţiuni trebuiau să provoace Rusia să atace Ucraina. De aceea, aceste lansări de rachete au fost un exerciţiu ideologic”, a menţionat Alexandr Golub. /vpatrichi/menescu
(www.ria.ru – 1 decembrie)