Curtea constituţională a României a anunţat marţi că se va consulta cu curtea europeană în privinţa cazului unui cuplu de acelaşi sex care doreşte recunoaşterea legală în România a căsătoriei sale oficiate în străinătate.
Preşedintele curţii, Valer Dorneanu, a declarat că solicită informaţii de la Curtea Europeană de Justiţie pentru a vedea cum au gestionat alte ţări în care căsătoriile homosexuale nu sunt recunoscute cazuri similare. Curtea a stabilit următoarea şedinţă pe 30 martie.
Adrian Coman, un activist român pentru drepturile homosexualilor, vrea ca instanţa să decidă cu privire la căsătoria sa din Belgia din 2010 cu cetăţeanul american Claibourn Robert Hamilton, dacă ea este legală la fel cum ar fi fost dacă ei ar fi fost un cuplu heterosexual. După cum stau lucrurile acum, Hamilton nu ar beneficia de protecţie legală în calitate de soţ al lui Hamilton, dacă ei s-ar stabili în România. Cuplul trăieşte la New York.
Avocata celor doi bărbaţi, Iustina Ionescu, a declarat pentru The Associated Press: „Acest fapt este încurajator. […] Curtea transmite mesajul că România este un membru al ţărilor europene care împărtăşesc valori comune, cum ar fi libera circulaţie a oamenilor împreună cu familiile lor.”
Ea a declarat că este încrezătoare că instanţa europeană va considera libera circulaţie un „drept fundamental” şi că va recunoaşte un soţ, indiferent de sexul partenerului său.
Opoziţia faţă de relaţiile homosexuale este adesea feroce în România, unde homosexualitatea nu a fost dezincriminată decât abia în 2002.
Grupări religioase vor amendarea constituţiei pentru a defini mariajul ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Aproape 3 milioane de persoane au semnat o petiţie prin care se cere un referendum pentru modificarea constituţiei, care stipulează în prezent că mariajul este un act consensual între soţi.
THE NEW YORK TIMES (SUA), 29 noiembrie 2016 (AP)
Traducere: Andrei Suba