Miniştrii de externe ai ţărilor NATO vor discuta la Bruxelles, de această dată, perspectivele de stabilitate în zona Balcanilor şi a Orientului Mijlociu. Pe agendă mai sunt decizii legate de modernizarea indistriei militare şi mai multe evaluări legate de Rusia sau de aplicarea acordurilor de la Minsk pentru Ucraina. Carmen Gavrilă ne spune mai multe.
Reporter: Miniştrii de externe din statele membre NATO se întâlnesc la Bruxelles ca să discute eforturile Alianţei de a proiect stabilitate într-o arie destul de extinsă din Balcani până în Orientul Mijlociu. NATO a pus deja la punct o strategie pentru Orinetul Mijlociu care are la bază colaborarea cu autorităţile locale, acolo unde este posibil, pentru măsuri care să creeze stabilitate. De asemenea, miniştrii vor analiza şi cooperarea dintre NATO şi UE, discuţii la care vor participa înaltul reprezentant al Uniunii pentru politică externă, Federica Mogherini, dar şi miniştrii Suediei şi Finlandei. Federica Mogherini a anunţat recent propunerea pentru fondul european de apărare şi o serie de măsuri pentru a ajuta statele membre ale UE să dezvolte cercetarea şi să îmbunătăţească modul în care se cheltuie fonduri pentru capacităţile comune de apărare, dar şi pentru crearea unei baze industriale inovative şi competitive în domeniul apărării. După 2020, Comisia Europeană intenţionează să propună în bugetul multianual al Uniunii o sumă anuală de 500 de milioane de euro, dedicată unui program de cercetare în domeniul apărării.
Până acum, oficial, NATO a salutat intenţiile Uniunii de a-şi creea propria strategie de apărare. Rămâne de văzut cum vor decide statele membre să-şi împartă efortul financiar între NATO şi UE în domeniul apărării. La reuniunea miniştrilor de externe NATO nu va lipsi de pe agendă Rusia, dar şi situaţia de securitate din Ucraina, inclusiv stadiul de aplicare a acordurilor de la Minsk şi relaţia Ucrainei cu Alianţa. Cu ocazia reuniunii ministeriale va avea loc şi o sesiune de lucru cu partenerii implicaţi în misiunea de sprijin din Afganistan în ce priveşte ultimele evoluţii de pe teren./lazard/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie