Actualul Parlament al României a fost unul dintre cele mai ineficiente de după căderea comunismului, afectat de investigaţiile de corupţie şi de activitatea slabă, a afirmat luni un grup românesc de reflecţie.
Clasată printre cele mai corupte ţări din UE, România va avea alegeri parlamentare pe 11 decembrie, însă 89 dintre cei 588 de parlamentari aleşi în 2012, adică 15%, nu şi-au dus mandatul până la capăt, a declarat Institutul de Politici Publice (IPP).
Majoritatea celor 89 fie sunt anchetaţi pentru corupţie, fie au fost deja condamnaţi, iar în alte cazuri au demisionat pentru a participa la alegerile locale sau pentru a ocupa alte funcţii.
Sistemul de justiţie românesc face obiectul unei monitorizări speciale de către UE, cu toate că procurorii anticorupţie ai ţării au fost lăudaţi pentru o serie de acţiuni împotriva corupţiei vizând miniştri, parlamentari, primari, magistraţi şi afacerişti.
Studiul IPP afirmă că parlamentarii români au depus 1.689 de iniţiative legislative în perioada 2012-2016, dar numai 14% dintre ele au deveni legi, în vreme ce guvernul a depus 870 de proiecte de legi din care peste 80% au fost aprobate.
O altă trăsătură izbitoare a acestui parlament a fost traseismul politic, având în vedere că 223 de parlamentari nu mai aparţin acum de partidul pe listele căruia au fost aleşi, arată studiul IPP.
România a fost condusă de un cabinet tehnocrat din noiembrie 2015, când manifestaţiile masive de stradă provocate de un incendiu letal dintr-un club de noapte au dus la demisia guvernului anterior.
Partidul Social Democrat (PSD) de stânga va câştiga probabil alegerile, revenind la putere după o pauză de un an, arată un sondaj de opinie publicat sâmbătă.
Articol de Luiza Ilie
THE NEW YORK TIMES (SUA), 5 decembrie 2016 (Reuters)
Traducere: Andrei Suba