Fiul unui vânzător de vechituri imigrant, marele supravieţuitor din epoca de aur a cinematografiei – de la „Poveste cu detectivi” la „Spartacus” – îşi sărbătoreşte astăzi centenarul. „Sunt Spartacus! – „Sunt Spartacus!” – „SUNT SPARTACUS!” – Orice cinefil îşi aminteşte acel moment. Cine altcineva putea fi Spartacus, când Spartacus arăta aşa? Douglas este un hollywoodian demn de Muntele Rushmore, aproape ireal prin masculinitatea sa. El este Colosul din Rhodos din lumea filmului, un mascul de granit, dar care are totuşi şi trăsături de felină, cu o voce sinuoasă şi gravă.
Cu 100 de ani în urmă, Douglas s-a născut în nordul statului New York, sub numele de Issur Danielovici, fiul unui vânzător de vechituri evreu, originar din Moscova. În cartea sa de memorii, intitulată „Fiul vânzătorului de vechituri” („The Ragman’s Son”), apărută în 1988, el vorbeşte despre antisemitismul de care s-a izbit în decursul carierei sale. Pentru a supravieţui şi pentru a răzbi, actorii din America trebuiau să îşi aleagă un nume de scenă arian.
După debutul de pe Broadway, el a devenit cunoscut ca actor de cinema în rolul boxerului Midge Kelly din filmul „Campionul” (1949), care i-a adus prima din cele trei nominalizări la Oscar. Dar „Ace in the Hole” („Asul din mânecă”), în regia lui BillyWilder, i-a oferit lui Douglas primul rol devenit clasic: Chuck Tatum, un jurnalist fără scrupule, care prelungeşte calvarul unui om închis într-un beci ca să obţină o poveste cât mai senzaţională.
Douglas apreciază însă filmul care i-a adus prima nominalizare la Oscar, „Lust for Life” („Bucuria vieţii”), regizat de Vincente Minnelli, în care a interpretat rolul pictorului Vincent Van Gogh.
Douglas reprezintă chintesenţa eroului şi starului hollywoodian. Personal, îi apreciez toate prestaţiile, dar favoritul meu este rolul din „Lonely Are the Brave” („Cei curajoşi rămân singuri” – 1962). Acolo el joacă rolul ultimului cowboy din America, mânându-şi calul printre automobile. Niciodată Douglas nu a fost mai carismatic. Este un film strălucit, iar este un star strălucitor. La mulţi ani, Kirk!”
www.theguardian.com – 9 decembrie