Europa a marcat ieri 25 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, cel care a dus la „naşterea monedei euro şi a Uniunii Europene aşa cum o cunoaştem noi astăzi”. Acum 25 de ani, pe străzile din Maastricht au păşit doi oameni fericiţi, notează ziarul olandez „Algemeen Dagblad” şi continuă: „Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, care îşi realizase visul de o viaţă, o singură Germanie, şi preşedintele Franţei, François Mitterand, care dorea ca această Germanie uriaşă să fie strunită de moneda euro”. Publicaţia subliniază că la evenimentul de ieri de la Maastricht a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „În urmă cu un sfert de veac, Jean-Claude Juncker avea doar 37 de ani, era ministru de finanţe al Luxemburgului şi s-a numărat printre semnatarii şi arhitecţii Tratatului de la Maastricht”, punctează „Algemeen Dagblad”. Citat de REUTERS, oficialul european avertizează: „Greutatea economică şi demografică a Europei în lume se diminuează şi naţiunile sale vor dispărea în timp dacă nu rămân unite în interiorul Uniunii Europene”. Subliniind importanţa tratatului, Jean-Claude Juncker insistă: „Greşesc fundamental cei care cred că a venit vremea să demolăm, să divizăm Europa în piese, să ne subdivizionăm în diviziuni naţionale. Nu vom exista ca naţiuni singulare fără Uniunea Europeană”. Preşedintele Comisiei Europene a mai spus, relevă REUTERS, că ideea de bloc european bazat pe reguli comune a fost distrusă de criza migranţilor şi de faptul că unele guverne refuză pur şi simplu să respecte cotele de refugiaţi stabilite de Comisia Europeană. Între timp, migranţii blocaţi în Grecia mai au timp până la începutul anului viitor să încerce să ajungă într-o ţară occidentală fără teama de a fi returnaţi, scrie „EU Observer”. De la Atena, „Kathimerini” notează că, deşi au fost eliberate fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din taberele de refugiaţi din Grecia, mai sunt multe de făcut şi nu se justifică întârzierile în rezolvarea problemei refugiaţilor. Ziarul elen este de părere că „o mai bună colaborare şi coordonare poate genera un răspuns la o situaţie care nu ar trebui numită ‘criză’ şi care implică aproximativ 60.000 de refugiaţi şi migranţi”.
Problema refugiaţilor are conexiuni cu terorismul şi cu situaţia din Siria şi Irak. „Militanţii grupării extremiste Statul Islamic (ISIS) profită de haosul creat de campania militară a Rusiei în Siria pentru a plănui atacuri împotriva Marii Britanii şi a aliaţilor acesteia”, a avertizat noul director al serviciului britanic de informaţii MI6, Alex Younger, citat de publicaţia „The Sun”. „Serviciile de informaţii şi de securitate britanice au dejucat 12 comploturi teroriste în Marea Britanie, din 2013, iar poliţia continuă să desfăşoare sute de investigaţii în legătură cu cei care intenţionează să comită sau să sprijine acte teroriste împotriva cetăţenilor noştri”, a spus Alex Younger pentru „The Sun”.
Situaţia politică din Coreea de Sud a coagulat atenţia presei internaţionale. „Parlamentul sud-coreean a votat pentru punerea sub acuzare a preşedintelui ţării, Park Geun-hye, acuzată de corupţie”, scrie „The Seoul Times” şi adaugă că „votul o transformă pe Park Geun-hye în primul lider ales al ţării cazut în dizgraţie şi expulzat din funcţie”. Citaţi de „New York Times”, analiştii politici susţin că votul de punere sub acuzare a preşedintelui sud-coreean nu este un vot îndreptat împotriva unei singure persoane, ci este un vot de punere sub acuzare a întregii conduceri conservatoare, aflată de prea mulţi ani la putere în Coreea de Sud”.
Iubitorii de film din întreaga lume l-au sărbătorit pe Kirk Douglas la 100 de ani de viaţă. Reproducem un fragment al unui articol publicat în ziarul „Los Angeles Times”: „În ultimii 20 de ani Kirk Douglas şi-a pierdut cel mai tânăr fiu din cauza unei supradoze, a suferit enorm văzându-şi nepotul închis pentru trafic de droguri, l-a privit pe fiul său Michael obţinând un premiu pentru întreaga activitate, a sărbătorit 50 de ani de căsnicie cu soţia sa, Anne şi s-a luptat cu moartea. Vineri a împlinit 100 de ani”.
Magda Baciu