Alegerile parlamentare ale României s-au încheiat, însă o nouă perioadă de complexe târguieli politice este pe cale să înceapă. Partidul Social Democrat (PSD) de centru-stânga a câştigat scrutinul de pe 11 decembrie cu aproximativ 46% dintre voturi, situându-se cu mult înaintea Partidului Naţional Liberal (PNL) de centru-dreapta (care nu a primit decât 20% dintre voturi), dar nereuşind să obţină majoritatea parlamentară. Acum, PSD se va uita probabil la un partid mic precum Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), care a primit cam 6% dintre voturi, pentru a forma o coaliţie de guvernare. Dar, indiferent de ce partid îşi va alege drept partener, PSD va avea probleme în a numi un premier, în condiţiile în care şeful său, Liviu Dragnea, este practic exclus de la funcţie din cauza unei condamnări cu suspendare pentru fraudă electorală.
Din moment ce România este un stat semi-prezidenţial, premierul şi preşedintele împart responsabilităţile guvernării. Înaintea alegerilor, preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis a declarat că nu va accepta un premier care are probleme cu justiţia. Anunţul a pus ţara într-o situaţie incomodă. Pe de o parte constituţia ei cere ca preşedintele să selecteze premierul din partidul sau coaliţia care deţine cele mai multe locuri în parlament. Pe de altă parte, legislaţia românească interzice ca persoanele condamnate penal să fie numite în funcţii guvernamentale.
În urma victoriei copleşitoare a PSD, Iohannis nu va avea de ales şi va trebui să numească un premier din cadrul partidului. Însă PSD ar putea nominaliza un alt premier. Dacă partidul şi preşedintele nu pot ajunge la un compromis, România se va scufunda într-o criză politică. Unii membri ai PSD au dat deja de înţeles că s-ar putea încerca destituirea lui Iohannis şi, deşi este puţin probabil să-şi pună în practică ameninţările, ei nu ar fi primii parlamentari români care încearcă să-l demită pe preşedintele ţării spre profitul propriului lor partid. De fapt, fricţiunile dintre preşedinţii şi premierii României au devenit ceva destul de obişnuit, în condiţiile în care preşedinţi de centru-dreapta au trebuit să împartă puterea cu parlamente de centru-stânga.
Între timp, corupţia continuă să fie o preocupare pentru cetăţenii români. Mai puţin de 40% dintre alegători au participat la alegeri, datorită, în mare măsură, nemulţumirii în creştere faţă de politicienii ţării, în condiţiile în care corupţia şi luptele interne afectează instituţiile româneşti. Deocamdată, lupta anticorupţie şi frânarea cheltuielilor publice vor fi cele mai urgente probleme cu care se va confrunta noul guvern. Însă a se face ceva în privinţa dezamăgirii alegătorilor de către partidele tradiţionale reprezintă o preocupare pe termen lung. O asemenea nemulţumire creează un teren fertil pentru dezvoltarea mişcărilor anti-establishment care ar putea contesta într-o bună zi statu-quo-ul politic. Chiar dacă partidele consacrate au primit o proporţie enormă a voturilor pe 11 decembrie, România nu va fi imună la infinit la valul de sentimente anti-establishment şi eurosceptice care prinde avânt în restul Europei.
Cu toate acestea, România este pe moment deplin dedicată apartenenţei ei la UE şi NATO. Majoritatea partidelor politice e îngrijorată de fermitatea în creştere a Rusiei şi vrea să menţină relaţii strânse cu SUA. În consecinţă, politica externă a Bucureştilor nu se va schimba prea mult ca urmare a alegerilor, indiferent ce se va întâmpla în privinţa problemei ei legate de persoana premierului. Însă, cum zona euro întâlneşte problemă după problemă, interesul României de a adera la uniunea monetară se va disipa treptat. Cum Europa de Vest arată mai mult interes îngrădirii liberei circulaţii a persoanelor pe continent decât extinderii ei, intrarea României în spaţiul Schengen va rămâne de asemenea, probabil, incertă. Şi din moment ce incertitudinea continuă să plutească deasupra viitorului angajamentelor asumate de UE şi NATO, România se va reorienta spre vecinii ei pentru a-şi consolida apărarea./asuba/fmatei
Traducere: Andrei Suba
STRATFOR (SUA), 12 decembrie 2016