România se află într-o situaţie macroeconomică bună, însă şi riscurile la adresa stabilităţii financiare sunt semnificative. În aceste condiţii, este esenţială o conduită prudentă a mixului de politici economice. Informaţiile sunt cuprinse în raportul asupra stabilităţii financiare, reprezentat ieri de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea. Potrivit oficialului BNR, economia României a înregistrat în ultima perioadă una dintre cele mai mari rate de creştere la nivel european.
Riscurile la adresa stabilităţii financiare a României s-au redus atât ca număr, cât şi ca intensitate faţă de ediţia precedentă a raportului în domeniu, realizat de BNR, a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.
Liviu Voinea: „Situaţia macroeconomică este bună, iar riscurile la adresa macrostabilităţii financiare s-au diminuat, dar rămân semnificative. Creşterea economică este sustenabilă, riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente se menţine la un nivel ridicat, fiind în uşoară creştere faţă de raportul precedent, băncile au continuat să-ş cureţe bilanţul de credite neperformante”.
Avuţia netă a populaţiei a crescut anul trecut cu peste 7% faţă de 12 luni precedente, iar ponderea activelor financiare s-a majorat, pe fondul creşterii depozitelor. Cu toate acestea, depozitele populaţiei au o distribuţie foarte inegală, spune Liviu Voinea. Astfel, 60% dintre deponenţi deţin sub 1% din stocul de depozite, în timp ce 5% deţin aproape trei sferturi din acest stoc. O altă concluzie a raportului este că riscul privind instabilitatea legislativă din domeniul financiar-bancar a scăzut în intensitate în urma deciziei CCR pe marginea Legii dării în plată./apuscasu/menescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 decembrie)