Preşedintele Barack Obama a declarat că ţara va răspunde la atacurile informatice lansate din Rusia în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. Autorităţile americane afirmă că au dovezi că anumiţi hackeri, care au legături cu Kremlinul, au spart adresele de e-mail ale unor persoane din echipa candidatei democrate Hillary Clinton, pentru a-l ajuta în campanie pe candidatul republican Donald Trump. Corespondenta noastră la Washington, Doina Saiciuc, relatează.
Reporter: Informaţia potrivit căreia directorul FBI, James Comey, cel al CIA, John Brennan, şi cel al Comunităţii Naţionale a Intelligence, Jim Clapper, au ajuns la un consens privind dimensiunea, natura şi intenţiile interferenţei Rusiei în alegerile prezidenţiale americane a venit imediat după ultima conferinţă de presă din acest an a preşedintelui Obama. CIA a fost prima agenţie care a evaluat că Rusia a interveni, în parte, pentru a-l ajuta pe Donald Trump să ajungă la Casa Albă. Nu multe se întâmplă în Rusia fără Vladimir Putin, a spus în conferinţa de presă preşedintele Obama, confirmând, practic, evaluarea că preşedintele Putin personal ar fi fost implicat în demersul de penetrare a sistemului de computere al Comitetului Naţional Democrat. „Vom furniza dovezile pe care le putem furniza în siguranţă, fără a compromite surse şi metode. Mai mult de o treime din alegătorii americani îl aprobă pe Vladimir Putin, fostul şef al KGB”, a deplâns Barack Obama, avertizându-i pe republicani că „Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea ce se întâmplă”. „Ruşii nu ne pot schimba sau slăbi semnificativ, dar pot avea impact asupra noastră dacă uităm cine suntem, dacă ne abandonăm valorile”.
Realizator: Rusia a respins aceste afirmaţii. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, a afirmat că responsabilii americani fie prezintă dovezi în sprijinul acuzaţiilor, fie încetează să mai vorbească despre implicarea Rusiei în atacurile informatice./atataru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 decembrie