În discursul ţinut la Timişoara cu prilejul aniversării a 27 de ani de la izbucnirea revoluţiei din România, László Tőkés a comparat căutarea drumului de către maghiarii din Transilvania cu rătăcirea în deşert din Biblie. „Am pornit spre tărâmul făgăduinţei. Din cei 40 de ani de pribegire au trecut 27. Acum suntem în faza de rătăcire”, a declarat fostul pastor timişorean, a cărui opoziţie împotriva regimului comunist a condus la căderea dictaturii lui Ceaşescu, în decembrie 1989.
László Tőkés a spus cu părere de rău că în urmă cu 27 de ani nu s-a pornit pe drumul drept şi rapid spre ţelurile comunităţii. „Este păcat că nu am putut fructifica, atât din punctul de vedere al României, cât şi al maghiarilor, acel uriaş capital pe care l-a reprezentat Timişoara. (…) Prin acest capital politic am fi putut mişca din loc şi cauza autonomiei”, a afirmat László Tőkés în cadrul discursului rostit vineri seara la Centrul Reformat Noul Mileniu din Timişoara. După cum a mai menţionat László Tőkés, el a venit cu sentimente îndoite la Timişoara, la aniversarea revoluţiei, deoarece aşa cum observă, Securitatea a supravieţuit schimbării de regim.
László Tőkés crede că şi în spatele retragerii celei mai înalte distincţii de stat, Ordinul Steaua României, distinţie cu care a fost decorat pentru rolul îndeplinit în revoluţia din decembrie 1989, s-au aflat forţele poliţiei politice comuniste. „În Ungaria, contrarevoluţia codusă de János Kádár a declarat revoluţia drept contrarevoluţie. S-au repoziţionat. În linii mari şi aici, în România, s-a întâmplat la fel în momentul repoziţionării, numai că la noi revoluţia nu a fost înăbuşită în sânge, ci au venit în fruntea revoluţiei şi s-au proclamat revoluţionari”, a adăugat László Tőkés, prezentând astfel revoluţia din 1989.
Cel de-al doilea invitat a manifestării comemorative, fostul deputat Imre Borbély, fost camarad de luptă al lui László Tőkés, a declarat că în România de aproximativ 15 ani tot se rescrie istoria, cu scopul de a da uitării existenţa componentei maghiare a revoluţiei din Timişoara şi rolul jucat de László Tőkés. Imre Borbély a mai precizat că în timpul dictaturii comuniste „nu se putea să intri, pur şi simplu, pe teritoriul României”. „Dacă au venit agenţi străini, aşa cum azi susţin mulţi, cineva a trebuit să dea ordin pentru ca aceştia să poate intra pe teritoriul României”, a susţinut fostul coleg a lui Tőkés. Când generalul Victor Atanasiu a venit la Timişoara pentru a face ordine, văzând revolta populară şi reacţia armată la această revoltă, şi-a dat seama că nu există cale de întors. De aceea s-a întors la Bucureşti cu piciorul în ghips şi a organizat lovitura de stat, în urma căreia alesul Moscovei, Ion Iliescu, a fost propulsat în frunte”, a povestit Imre Borbély, care este convins că atmosfera de revoluţie a fost creată la televizor de pucişti şi prin informaţii false privind teroriştii, şi au inoculat puternic în conştiinţa publică rolul revoluţionar al lui Iliescu. Potrivit lui Imre Borbély, cei care au planificat lovitura de stat au avut nevoie de László Tőkés pentru a legitima puciul în străinătate.
Fostul deputat Imre Borbály crede că în 1989 a existat o şansă pentru ca autonomia să fie acceptată, însă în procesul organizare a maghiarilor au fost promovate ideile lui Géza Domokos, căruia îi era teamă de autonomie. Imre Borbély a mai adăugat că năzuinţele de autonomie vor fi ţinute pe o perioadă nedeterminată „într-o stare de comă indusă” de forţele care au câştigat alegerile de duminică. Moderatorul şedinţei, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Zsolt Szilágyi, a declarat că după 27 de ani de la revoluţie, în România s-a realizat „libertatea defăimării şi falsificării istoriei”, iar libertatea de exprimare este sancţionată în continuare. Potrivit relatărilor din presă, şedinţa festivă de vineri a Consiliului Local Timişoara a fost perturbată de un grup de foşti revoluţionari, care au reproşat faptul că printre persoanele care au primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului se află şi foşti colaboratori ai Securităţii./rganciu/ilapadat
MTI – 17 decembrie