Doamnelor şi domnilor senatori,
Vreau să vă urez bine aţi venit sau, după caz, bine aţi revenit în Senat. Fiecare dintre Dumneavoastră sunteţi aici pentru că românii v-au votat, iar acest vot vă responsabilizează. Românii îşi pun speranţa în noi şi vreau să nu îi dezamăgim.
Au fost mulţi care au descifrat în fel şi chip votul din 11 decembrie. Dincolo de interpretări partizane, votul din 11 decembrie a fost un vot pentru normalitate. A fost un vot din partea a milioane de români care simt că nu beneficiază de pe urma creşterii economice. A fost un vot din partea românilor care vor ca drepturile şi libertăţile lor să fie respectate. Este rolul nostru să acţionăm pentru a ne duce la bună îndeplinire mandatul cu care am fost aleşi.
Parlamentul este instituţia supremă într-o democraţie pentru că este rezultatul voinţei românilor, exprimată la vot. Trebuie să reamintim tuturor că puterea vine de la popor. Este o lecţie pe care toate instituţiile din România trebuie să o ştie şi să o respecte, mai ales acele instituţii care sunt în afara controlului civil, cu excepţia celui exercitat prin Parlament.
Doamnelor şi domnilor,
Departe de mine gândul de a dori să ţin astăzi lecţii despre democraţie sau despre libertăţile şi drepturile cetăţenilor. Sunt sigur că le ştiţi cel puţin la fel de bine ca mine. Cred, însă, că sunt alţii care le-au uitat şi care ne ascultă astăzi. Pe aceştia, îi invit să ia aminte.
Elementul de bază al oricărei democrații liberale este Parlamentul, iar un Parlament puternic nu poate reprezenta decât un lucru benefic pentru România. Dacă ne dorim mai multă democrație, trebuie să avem un Parlament activ în a îşi exercita rolul său constituţional.
Ne aflăm în faţa unui moment decisiv pentru România şi pentru viitorul ţării.
Este momentul în care decidem dacă România este un stat suveran, în care deciziile importante se iau în ţară de cei pe care românii îi aleg. SAU dacă este un stat de mâna doua, în care deciziile sunt dictate de alţii şi executate de oameni numiţi şi nu aleşi.
Trebuie să revenim la normalitatea unei democraţii liberale, în care Guvernul este politic; adică ales prin votul parlamentarilor şi respectând voinţa poporului exprimată de la alegeri.
Este momentul în care decidem dacă Parlamentul României îşi asumă rolul constituţional şi este o instituţie puternică. Sau este o instituţie controlată mai degrabă cu un rol decorativ.
Primul pas este peste câteva zile, când Parlamentul este chemat să pună capăt unei stări de anormalitate în orice democraţie, în care am avut un guvern tehnocrat. Din păcate, 2016 a fost un an pierdut, pe care trebuie să îl recâştigăm în 2017.
Stau astăzi în faţa Dumneavoastră pentru a vă cere să dăm împreună răspunsurile de care România are nevoie şi pentru care românii ne-au ales.
Votul dat de români pe 11 decembrie ne oferă o legitimitate reînnoită pentru a da aceste răspunsuri. Un nou Parlament cu legitimitatea reconfirmată, este un lucru esențial pentru orice stat de drept, pentru orice democrație.
Doamnelor şi domnilor,
Un principiu fundamental al democrației va trebui să fie reconfirmat în noua legislatură și anume controlul și echilibrul reciproc al puterilor în stat. Parlamentul răspunde în fața românilor, în fața celor care i-au acordat votul de încredere. Controlul asupra Legislativului este exercitat aşadar de către adevărații „stăpâni” ai României, nu de conducători vremelnici ai anumitor instituții.
Parlamentul trebuie să îşi asume de asemenea rolul de principal legiuitor.
Parlamentul nu este o multinaţională şi nu funcţionează în logica unei multinaţionale. Parlamentarii nu au şefi şi nu au mandat imperativ. Parlamentarii răspund doar în faţa românilor. Trebuie ieşit din acea logică a cantităţii, o logică regretabilă, conform căreia parlamentarul este eficient doar dacă propune şi votează cât mai multe legi. Din contră, problema este că avem prea multe legi neclare. Trebuie să realizăm un proces de simplificare a cadrului legislativ.
În al doilea rând, adoptarea legilor este atributul Parlamentului, nu al Guvernului. Sper să nu mai avem situaţii cum sunt cele în care Guvernul modifică în ascuns şi peste noapte legi esenţiale în orice democraţie, cum a fost cazul Codurilor. Dacă apar aceste situaţii, Parlamentul trebuie să cenzureze Guvernul.
Parlamentul adoptă legile, fie că vorbim despre domeniul economic, social sau cel al justiţiei. Guvernul şi celelalte instituţii ale statului pun în aplicare aceste legi. Este un principiul de bază al democraţiei, pe care am impresia că mulţi l-au scăpat din vedere în ultimii ani.
Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de a proteja drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
Din păcate, în ultimii ani am constatat că drepturile şi libertăţile cetăţenilor au fost încălcate. Suntem într-un punct în care excepţiile tind să devină un fapt normal, la ordinea zilei. Cred că Parlamentul nu poate să fie spectator la aceste excese.
Este adevărat că în mandatul trecut, de prea multe ori, o mare parte a parlamentarilor au tăcut. De multe ori, din teamă. Acest lucru trebuie să se schimbe. Faptul că avem un nou mandat din partea românilor ne oferă legitimitatea de a acţiona.
În acest timp, Parlamentul trebuie să îşi exercite un rol activ de control al instituţiilor de forţă.
Conducerile acestor instituţii nu sunt alese democratic, după cum ştiţi, şi funcţionarea lor este, de multe ori prin natura rolului pe care şi-l asumă, netransparentă.
Este o vorbă pe care o cunoaşteţi: Puterea corupe, iar puterea absolută, corupe absolut. Am văzut în ultimii ani, cum unele instituţii de forţă au acţionat ca şi cum puterea lor nu are limite.
Trebuie să constat din păcate şi un rol decorativ în ultimii 4 ani al unor comisii parlamentare de control al instituţiilor de forţă. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar Parlamentul nu mai trebuie să fie timorat în a-şi exercita rolul pe care îl are.
Inclusiv din punct de vedere legislativ, Parlamentul trebuie să îşi asume reglementarea mai strictă a activităţii acestor instituţii şi scoaterea la lumină a unor activităţi pe care acestea le desfăşoară. Inclusiv prin legi cum este cea privind înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor.
Cred că este momentul ca instituţiile din România să asculte de votul românilor dat pe 11 decembrie, în loc să le asculte convorbirile telefonice. Ar fi un semn că România merge pe drumul cel bun.
Doamnelor şi domnilor,
Ne aflăm la capătul unei campanii în cadrul căreia s-au accentuat conflicte, au fost aruncate acuzații în spațiul public. Această perioadă a trecut, iar acum trebuie să înțelegem cu toții că avem un obiectiv comun: acela de a lucra în interesul românilor, al celor care ne-au ales.
Aşadar, fac apel la dumneavoastră să punem capăt războiului politic și tuturor practicilor specifice campaniei electorale și să începem să depunem toate eforturile pentru binele românilor.
Vă îndemn să vă luați în serios mandatul pe care vi l-au acordat românii și să apărați interesele acestora.
Trebuie să redăm Parlamentului rolul său, pentru că doar aşa vom respecta votul pe care românii ni l-au dat pe 11 decembrie.
Direcţia presă, comunicare şi imagine
tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03, presa@senat.ro