Teva Pharmaceutical Industries a convenit să plătească peste 519 milioane de dolari în schimbul retragerii acţiunilor penale şi civile din SUA în care compania e acuzată că a mituit oficiali străini pentru a-şi vinde mai bine medicamentele, a anunţat joi Departamentul de Justiţie (DOJ) al SUA.
Compania a dat mite totalizând milioane de dolari unor oficiali din Mexic, Rusia şi Ucraina pentru a-şi promova produse precum foarte bine vândutul medicament Copaxone pentru scleroză multiplă, a declarat DOJ.
Teva va plăti penalităţi de 283 de milioane de dolari pentru ca DOJ să renunţe la acuzaţiile formulate împotriva ei în baza Legii Practicilor Corupte în Străinătate. Compania va mai renunţa la încă 236 de milioane de dolari din profiturile ei, plus dobândă, pentru evitarea unui proces civil intentat de Comisia pentru Titluri de Valore şi Schimb (SEC) a SUA. Subsidiara rusească a Teva a pledat vinovat pentru acuzaţia de conspiraţie pentru violarea Legii Practicilor Corupte în Străinătate.
Teva a recunoscut că a mituit un oficial al guvernului ucrainean pentru a obţine aprobarea vânzării medicamentelor sale pe piaţa ţării.
Mitele au fost date pe parcursul unui întreg deceniu, a afirmat DOJ.
SEC a declarat că, trăgând linie, compania a obţinut prin schema de mituire profituri ilicite de peste 200 milioane de dolari.
Teva afirmă că din 2012 a luat mai multe măsuri în privinţa problemelor de administrare, inclusiv numirea unui şef global al controlului şi sistarea unor relaţii problematice de afaceri.
Teva, cel mai mare producător mondial de medicamente generice, a declarat că niciunul dintre angajaţii ei implicaţi în cazuri de mituire nu mai activează în cadrul firmei şi că a înlocuit întreaga conducere a subsidiarei din Rusia în 2013.
Ilegalităţile nu implică şi fapte comise în SUA, a declarat Teva.
Legea incriminează mituirea angajaţilor unor guverne străine pentru promovarea afacerilor, indiferent dacă mitele sunt date direct sau prin alte mijloace, cum ar fi finanţarea unor activităţi de divertisment de lux sau a unor excursii în străinătate.
Compania, ale cărei acţiuni sunt listate şi la bursa din New York şi la cea din Tel Aviv, trebuie totodată să accepte şi un agent independent de monitorizare corporatistă timp de trei ani, a declarat SEC.
Reuters anunţa luna aceasta că Teva investighează acuzaţiile formulate de un informator anonim, conform cărora compania a mituit angajaţi ai sistemului public de sănătate din România.
Acţiunile companiei au urcat cu 2,2%, la 37,16 dolari, la New York.
THE NEW YORK TIMES (SUA), 23 decembrie 2016 (Reuters) – Articol de Joel Schectman (Washington) şi Natalie Grover (Bangalore)
Traducere: Andrei Suba