Turcia și Rusia s-au înțeles asupra unui acord de încetare a focului ce ar trebui să intre în vigoare la miezul nopții , în toată Siria. Anunțul a fost făcut astăzi de agenția de presă turcă Anadolu. Informția nu a fost confirmată la Moscova, de unde relatează, în direct, Alexandr Beleavschi. Bună seara!
Reporter: Bună seara, Într-adevăr, știrea a făcut astăzi o mică senzație în media, dar oficialitățile de la Moscova nu au comentat în niciun fel aceste informații transmise de agenția de știri Anadolu. Ei l-au întrebat însă, jurnaliștii ruși, pe purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, care aconfirmat doar că există contacte între Rusia și Turcia pe diverse canale și se discută, inclusiv, posilibitatea de a organiza dialogului intersirian la Astana, capitala Kazahstanului ,în conformitate cu acordul dintre Rusia, Turcia și Iran, acord care a fost realizat în cadrul convorbirilor la nviel minsiterial de la moscova pe 20 decembrie. Peskov a spus că nu are informații despre această înțelegere, pe care ai menționat-o, între Rusia și Turcia ceea ce ar putea însemna, în cazul în care agenția turcă a transmis cu acuratețe să spunem informațiile pe care le-a obținut, ceea ce înseamnă că deocamdată nu putem vorbi de un acord finalizat. După cum se știe, sătpămâna trecută, miniștri de externe și cei ai apărarii din Turica, Rusia și Iran s-au întâlnit, la Moscova, pentru prima dată în această formulă, ceea ce a născut o serie întreagă de seculații privind un nou format de negocieri privind reglementarea situației din Siria. Ei s-au înțeles să ia măsuri pentru ca în perioada următoare să fie declarat pe teritoriul Siriei o încetare a focului, pe întregul eritoriu sirian, după care să fie angajate negocieri între guvernul de la Damasc și opoziție în capitala Kazahstanului.
Realizator: Când s-ar putea întâmpla acest lucru? Efectiv când ar putea intra în vigoare planul de încetare a focului?
Reporter: Ieri, purtătoarea de cuvânt a Minsiterului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ieri această întâlnire din Kazahstan este o chestiune pe termen mediu.. Deocamdată nu au finalizat nici formatul acestei întâlniri deci la ce nivel, cine participă nicil ista de participanți. În primul rând, desigur, este vorba de opoziție. Opoziția a declarat imediat după aceste discuții că ea nu a primit niciun fel de invitații. De altfel, și astăzi reprezentanți ai opoziției siriene au declart că nu au ce să comenteze în legătură cu informațiile din Rusia pentru că nu există nicio o ofertă, nicio propunere oficială. Problema este că din ceea ce se poate înțelege, Rusia, Turcia și Iranul încearcă să aducă la masa de negociere acele părți ale opoziției siriene asupra cărora au influență, încearcă să aducă la aceste negocieri și acele formațiuni care sunt influențate de țări din regiunea Golflului: Arabia Saudită și Qatar, în primul rând, dar deocamdată nu există nicio listă oficială, nu există nici măcăr conturul unor asemenea negocieri și fără acordul părților în conflict este greu de înțeles dacă aceste negocieri ar putea avea o finalitate și cum se vor corela ele și cu cele de la Geneva, pentru că Rusia, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe subliniază că nu este vorba ca aceste negocieri din Kazahstan să se substituie celor de la Geneva, ci este vorba de altceva, de un alt format și de alte scopuri. Însă cum, este greu de precizat în acest moment. Pe de altă parte, pentru declararea încetării focului, așa cum a informat agenția Anadolu este nevoie de acordul tuturor pârților. Deci cel puțin al guvenrului de la Damasc,care nu a comentat deocamdată acestă informație, acordul Iranului, care este implicat pe teren cu trupe, plus gruparea Hezbollah care este aliata Iranului și aliata Siriei. Est sponsorizată practic de Iran, dar este aliată guvernului de la Damasc în aceste lupte și, evident, este vorba despre acordul opoziției siriene. În fine, există o altă necunoscută, în ce măsură acest… care rezultă din absența unor informații clare depsre aceste declarații, este vorba de măsura în care acordul ruso-iraniano-turc a putut deja să ducă la o asemenea finalitate, pentru că, după cum se știe, Rusia, la Moscova, a încercat… până să aducă într-o relație, să spunem de alianță două aripi ale actualei sale politici în Siria. Este vorba despre alianța sa cu Iranul, și noua sa alinață cu Turcia. Președintele Putin a spus că însăși eleiberarea Alepului de opoziția siriană, a fost rezultatul înțelegerii sale directe cu președintele turc Erdoğan, Turica a susținut opoziția siriană de la Alep și practic a fost înțelegere care a permis retragerea acesteia pe teritoriul provinciei controlată de opoziție./eradu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 decembrie