De-abia început, anul 2017 se anunţă plin de evenimente, şi nu tocmai înbucurătoare, după cum relevă presa internaţională.
În acest sens, cu siguranţă că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a păşit cu stângul în Noul An. „Numai o surpriză îl poate salva de la inculpare pe Netanyahu”, titrează cotidianul israelian „Ha’aretz”. Acelaşi ziar face şi următoarea observaţie: „Premieri israelieni au mai fost cercetaţi în ultimele două decenii, iar unul dintre ei a fost chiar judecat, condamnat şi încarcerat. Dar nici un procuror general nu l-a mai inculpat până acum tocmai pe premierul care l-a numit în funcţie”. Dar despre ce este vorba? Din ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat” aflăm că, încă de acum două zile, „poliţia israeliană l-a interogat pe premierul Netanyahu la reşedinţa acestuia din Ierusalim în legătură cu nişte cadouri pe care le-ar fi primit din partea unui om de afaceri, cadouri pe care, în calitate de funcţionar public, nu ar fi trebuit să le primească”. Dar, potrivit aceluiaşi ziar, „Netanyahu ar fi declarat în faţa partidului său, Likud, că ‘aceia care aşteaptă căderea lui ‘vor trebui să nu se grăbească şi să mai aştepte cu sărbătorirea: nu va fi nimic pentru că nu e nimic'”. Cotidianul american „The Wall Street Journal” subliniază şi el că „premierul Netanyahu a fost interogat timp de trei ore”, şi că, „în luna noiembrie, mai multe publicaţii îl acuzaseră de conflict de interese”.
Noul An nu se anunţă încurajator nici pentru războiul din Siria. Un alt ziar american, „USA Today” relatează că,”ieri, mai multe grupări ale rebelilor sirieni au anunţat că nu vor participa la tratativele de pace care urmau să aibă loc în cursul acestei luni din cauza numeroaselor încălcări ale armistiţiului actual, convenit acum patru zile cu guvernul sirian”. Cotidianul egiptean „Al-Ahram” precizează că „forţele guvernamentale şi-au înteţit atacurile în jurul capitalei Damasc şi că aproximativ zece grupări de rebeli au ameninţat cu încetarea armistiţiului”.
Surprize la început de an se semnalează şi în Uniunea Europeană: cotidianul belgian „Le Soir” anunţă „demisia lui Ivan Rogers, ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană”. Ziarul subliniază că vestea „a fost confirmată de Ministerul britanic de Externe, Foreign Office, cauza fiind o deteriorare a relaţiilor sale cu unii membri ai guvernului”. Cotidianul nritanic „Financial Times” afirmă că „Sir Ivan nu a precizat motivele demisiei, iar anunţul a şocat oficialităţile britanice, întrucât s-a pierdut astfel unul dintre cei mai experimentaţi negociatori din UE”.
Şi în sfârşit, un anunţ din ziarul irlandez „Irish Times” ne atrage atenţia: „România evită o criză politică printr-un nou guvern”, titrează principalul cotidian irlandez, informând că, „ieri, urma să fie anunţat noul guvern român”. Un alt cotidian important, americanul „The Washington Post” anunţă şi o surpriză. Referindu-se la Sevil Shhaideh, ziarul informează că „o economistă româncă, propusă a deveni întâiul premier-femeie şi de religie musulmană al ţării, a primit, marţi, funcţia de vicepremier, după ce preşedintele ţării refuzase s-o numească la şefia guvernului”. Printre celelalte nume menţionate în acelaşi ziar, se numără „Carmen Daniela Dan, în postul-cheie de ministru de interne, şi Teodor Meleşcanu, în vârstă de 75 de ani, ca ministru de externe, un angajat al instituţiei încă din era comunistă”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă Rador