Instalarea la Casa Albă a preşedintelui-ales Donald Trump stârneşte noi controverse, constată presa internaţională. Echipa de tranziţie a noului preşedinte american a emis deja o notă în care le solicită ambasadorilor numiţi de administraţia Obama să îşi părăsească posturile până la 20 ianuarie, ziua preluării mandatului, scrie The New York Times. Ordinul riscă să lase Statele Unite fără reprezentanţi confirmaţi de Senat, pentru luni de zile, în ţări de o importanţă deosebită, cum ar fi Germania, Canada sau Marea Britanie, atenţionează cotidianul american, constatând că Trump a adoptat o linie dură faţă de administraţia precedentă, umbrind astfel realizările de politică internă şi externă anterioare. Trump întrerupe astfel tradiţia care le permite ambasadorilor să rămână mai mult timp în ţările unde se găsesc, adaugă Le Soir. Un document al Departamentului de Stat menţionează că viitorul preşedinte nu va permite “nicio excepţie”, observă ziarul belgian.
În Germania, trei sferturi din populaţie, 73 la sută, consideră că ţara lor este sigură, la numai două săptămâni după atentatul de la Berlin, scrie EUObserver, citând un sondaj prezentat de televiziunea publică germană ARD. În plus, 88 la sută au multă încredere în poliţie, însă numai 36 la sută declară acelaşi lucru despre serviciile secrete. Totodată, 56 la sută dintre nemţi se declară mulţumiţi de activitatea cancelarului Angela Merkel, notează EUObserver.
Tot în Germania a început descărcarea echipamentelor militare americane sosite în portul Bremerhaven, anunţă Atlanta Journal. Armamentul greu, 87 de tancuri şi 144 de vehicule de luptă Bradley, va fi transferat în Europa de Est, pentru a consolida apărarea NATO în faţa unei posibile agresiuni ruse, adaugă Toronto Star. În următoarele două săptămâni, vor sosi şi circa 3.500 de militari americani de la Fort Carson, marcând începutul unei noi etape a Operaţiunii Atlantic Resolve, detaliază ziarul canadian. Noile forţe se vor reuni mai întâi în Polonia, apoi se vor desfăşura în şapte ţări, din Estonia, până în Bulgaria, completează Business Insider, menţionând că militarii americani şi polonezi vor participa la un amplu exerciţiu în Polonia, la finele lunii ianuarie, ca parte a măsurilor menite să reasigure aliaţii din Europa în faţa Rusiei.
În Siria, un atac aerian a ucis un lider al unei grupări jihadiste, fiind al doilea atac din această săptămână, anunţă Stars and Stripes. La rândul său, Rusia a anunţat că recheamă acasă un portavion desfăşurat în apropierea coastei siriene, în timp ce îşi reduce prezenţa militară în această ţară, anunţă Stratfor. Portavionul ‘Admiral Kuzneţov’ şi grupul său de vase din Marea Mediterană se întorc în Rusia, a confirmat Ministerul rus al Apărării, citat de Russia Today. Preşedintele Vladimir Putin a ordonat o retragere parţială a forţelor din Siria, după ce a negociat un acord de încetare a focului cu Iranul şi cu Turcia, aminteşte Ria Novosti.
Viscolul şi gerul fac ravagii în multe zone din Europa, titrează Miami Herald. În Italia, Polonia, Ucraina, Serbia, Turcia şi Rusia s-au înregistrat victime, drumurile au fost închise, călătoriile anulate, au avut loc evacuări de persoane, completează Atlantic City. Viscolul a dus şi la întreruperea alimentării cu electricitate în Bulgaria şi România, notează Reuters. În Italia, în pofida temperaturilor scăzute, circa 35.000 de credincioşi au înfruntat gerul pentru a primi binecuvântarea Papei Francisc în Piaţa Sfântul Petru, scrie Osservatore Romano.
Cristina Zaharia, RADOR (6 ianuarie)