Proaspăt şi aromat precum vinul alb, însă de intensitatea vinului roșu, „orange wine”, vinul portocaliu, se bucură de o popularitate în creștere și se pare că este băutura anului 2017. Cunoscut şi sub denumirea de „al patrulea vin”, vinul portocaliu şi-a câştigat numele datorită culorii, însă nu conţine citrice. Dacă în cazul celorlalte tipuri de vinuri, cojile strugurilor se îndepărtează, la cel portocaliu acestea sunt lăsate în băutură. Acest procedeu, cunoscut drept „contacul cu coaja”, produce tanini. Cojile pot rămâne în vin între o săptămână și un an pentru a obține culoarea caracteristică și aroma. Aditivii, inclusiv drojdiile, sunt utilizate rar. Rezultatul este un vin mai aromat și cu gust de fructe. Vinul portocaliu a câștigat rapid popularitate în întreaga lume. Ritz din Londra a adăugat chiar și cinci vinuri portocalii pe lista sa de vinuri de înaltă calitate, incluse în Livre du Vin. Amelia Singer, expert în vinuri, a declarat pentru „Evening Standard” că cele mai bune vinuri portocalii au „o aromă impresionantă, combinată cu un gust intens de miere și fructe proaspete și intensitatea taninurilor.”
www.novini.bg – 7 ianuarie