Am avut o întâlnire de lucru, la care, în afară de mine, a participat primul ministru, ministrul finanţelor şi consilierul prezidenţial pe probleme economice, a fost o discuţie aplicată, o discuţie în care am analizat efectul primelor măsuri luate de guvern, am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la nivel de guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea, şi asta am subliniat în cursul întâlnirii, este foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, un buget solid, care ţine cont de câteva date foarte importante, cum ar fi, de exemplu, să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, să avem o alocare de 2% pentru apărare ş.a.m.d. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi realizate.
Reporter: Au lămurit cei doi că toate măsurile vor fi puse în aplicare şi că nu există nicio problemă din buget?
Klaus Iohannis: Se lucrează pe buget şi bineînţeles că discuţiile au fost de natură de a vedea care sunt intenţiile guvernului. Când vom avea bugetul, vom putea şti foarte exact cum s-a lucrat, însă datele cu care au venit premierul şi ministrul finanţelor sunt date pe care le-am avut şi noi, evident că am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi.
Reporter: Aţi discutat şi despre acea lipsă, 10 miliarde, din încasările pe anul trecut? Aţi discutat şi despre această problemă, lipsa de încasări, 10 miliarde?
Klaus Iohannis: Da, am discutat foarte pe scurt această chestiune. Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagmă de „gaură la buget”, ceea ce nici nu poate fi vorba. Este vorba de o sumă care nu s-a realizat pur şi simplu la încasări, din motive pe care va trebui să le explice alţii, nu eu; cei care au guvernat. Dar cert este că nu a plecat nimeni cu banii acasă şi în această etapă este important să se lucreze foarte, foarte serios pe bugetul 2017. Eu am oferit sprijin la nivel de expert pentru această chestiune.
Reporter: Cum vi se pare iniţiativa parlamentului de a ancheta cabinetul Cioloş pentru această lipsă de fonduri, domnule preşedinte?
Klaus Iohannis: Cred că este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea parlamentului. Cred că ar fi foarte bine ca cei care se pricep la aceste chestiuni să facă o analiză foarte serioasă şi să nu se ducă discuţia la nivel de contre politice.
Reporter: Dar sunt două rectificări bugetare pe plus. Nu ar trebui să se vadă exact de ce s-a ajuns la această situaţie, dacă a fost incompetenţă, sau rea voinţă, sau ceva venit din partea unor instituţii?
Klaus Iohannis: Eu sunt convins că cei în cauză vor lămuri aceste chestiuni.
Reporter: De aceste chestiuni aţi fost informat de fostul premier, Dacian Cioloş, depre aceste lucruri, înainte să plece de la Palatul Victoria?
Klaus Iohannis: Preşedintele are foarte puţine atribuţii pe domeniul economiei şi bineînţeles că am discutat în repetate rânduri despre aceste lucruri, fără însă să fi solicitat eu detalii legate de execuţia bugetară.
Reporter: Mai este o problemă foarte gravă, este o problemă foarte gravă în acest moment. Dacă se poate, aş vrea, aţi vorbit despre deficitul bugetar, despre necesitatea încadrării în trei procente din PIB. Preşedintele Consiliului Fiscal avertiza că măsurile aplicate de PSD, cele promise, ar duce la un deficit bugetar de 4 procente. Aţi primit asigurări că se va încadra acest guvern într-un deficit până în trei procente?/avladucu/atataru
Klaus Iohannis: Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3%, dar el este obligatoriu.
Reporter: Şi, atunci, care este soluţia? Aţi discutat, poate se renunţă la unele /…/?
Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care aparţine guvernului, care va veni cu soluţii.
Reporter: Dar ar trebui să blocheze anumite măsuri pe care vor să le ia în perioada următoare, le-aţi sugerat?
Klaus Iohannis: Asta este problema Guvernului şi a Parlamentului, să vină cu un buget care este sustenabil şi se încadrează în această cerinţă.
Reporter: Spunea purtătorul dvs de cuvânt că există o îngrijorare la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, înainte de această discuţie, cu privire la modul în care se va construi bugetul şi încadrarea în ţinta de deficit. Îngrijorarea aceasta persistă după întâlnirea pe care aţi avut-o?
Klaus Iohannis: Exact din acest motiv am convocat această discuţie şi cred că este foarte bine că am avut această întâlnire, pentru a vedea cum se percepe şi într-o parte şi într-alta.
Reporter: O problemă foarte gravă, fostul şef de stat Traian Băsescu a apărut într-un filmuleţ spunând că are înregistrări cu şefa DNA, Laura Codruţa-Kövesi, cu Florian Coldea, cu judecătorul Camelia Bogdan, în care aceştia spun că au aranjat dosare. Dvs aţi luat vreo măsură legat de această problemă, care ştirbeşte credibilitatea acestor instituţii?
Klaus Iohannis: A văzut cineva aceste sau a auzit cineva aceste înregistrări?
Reporter: Vorbim de Traian Băsescu, fostul preşedinte, un om pe care dvs îl respectaţi, prin prisma funcţiei pe care o are, l-aţi invitat la recepţii, nu este oricine, este Traian Băsescu.
Klaus Iohannis: Foarte bine. Dacă are aceste înregistrări să le pună la dispoziţia procurorilor.
Reporter: Vă întrebam dacă dvs aţi făcut ceva, în ideea dacă aţi convocat-o pe doamna Kövesi sau pe dl Coldea, dle preşedinte? Că au fost momente în care aţi convocat-o pe doamna Kövesi aici, când a fost discuţia cu şeful SIE. De data aceasta, aţi avut vreo discuţie, dle Iohnnis?
Reporter: La momentul la care s-a dat ordonanţa pentru mărirea salariilor demnitarilor spuneaţi că este o decizie înţeleaptă şi că salariul unui demnitar îi respectă poziţia în stat. Am văzut zilele trecute declaraţiile venite dinspre PSD, salariul ar trebui să revină la 6.800 de lei.
Klaus Iohannis: Eu îmi păstrez punctul de vedere. Dar, evident, aici intervine decizia parlamentului.
Reporter: Dle preşedinte, dvs vorbeaţi de independenţa justiţiei şi cât de importantă este această independenţă a justiţiei.
Reporter: /…/
Reporter: Legea privind eliminarea CASS-ului pentru toate pensiile şi a impozitului de 16% a trecut de Parlament. Ce veţi face dvs.? Vă gândiţi să promulgaţi legea sau o întoarceţi la Parlament?
Klaus Iohannis: După analiza pe care am făcut-o şi după discuţia pe care am avut-o astăzi, am decis să promulg această lege, în zilele următoare. Vă mulţumesc.
Reporter: Despre independenţa justiţiei, pe care o spuneţi la fiecare discurs al dvs, nu…/atataru