Abia reinstalat la putere, Partidul Social Democrat (PSD) al lui Liviu Dragnea a început ofensiva contra unei legi care le interzice aleşilor cu condamnări penale să facă parte din guvern.
De la zdrobitoarea victorie a PSD-ului la legislativele din decembrie, Liviu Dragnea este omul forte al României, iar guvernul pe care tocmai l-a format defilează după bagheta lui. Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală, nu a reuşit să se propună premier. El a trebuit să-i încredinţeze funcţia unui om de paie, Sorin Grindeanu, învestit pe 4 ianuarie. „Vina” e a unei legi din 2001 care îi împiedică pe aleşii condamnaţi să intre în guvern.
Însă singurul sprijin pe care s-a putut baza preşedintele liberal Klaus Iohannis pentru a nu-l numi pe Dragnea s-ar putea prăbuşi. Aceasta este intenţia abia disimulată a lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului – teoretic, un independent. Acest apropiat al lui Dragnea a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că legea nu respectă principiul echilibrului puterilor în stat, întrucât nu i se aplică decât guvernului.
Deja apar proteste
Sunt deja săptămâni de când Dragnea se joacă cu nervii opiniei publice, atacând acea lege. Reacţiile nu au întârziat să apară. O petiţie semnată de peste 100.000 de persoane [peste 140.000 la momentul traducerii – n.trad.] solicită demisia Avocatului Poporului. Preşedintele Iohannis îl acuză pe respectivul că „serveşte interesele unui om politic condamnat şi sechestrează statul.” Alt personaj a mirosit primejdia: Florin Iordache. El a fost promovat ministru al justiţiei. În 2013 el propusese un proiect de lege – ulterior respins – care urmărea instaurarea unei super-imunităţi parlamentare.
Ca un gest simbolic, fostul premier Dacian Cioloş – pe care Jean-Claude Juncker l-a felicitat pentru progresul justiţiei române – a trimis la UNESCO, în ultima sa zi de mandat, dosarul pentru clasarea în patrimoniul mondial al peisajului ameninţat de la Roşia Montană, în Transilvania (nord). Social-democraţii, în anterioara lor guvernare, intenţionaseră să autorizeze o gigantică mină de aur acolo. Este o imensă uşurare pentru societatea civilă, care luptă de 15 ani contra acestui proiect.
Acelaşi Cioloş a înfiinţat de asemenea, împreună cu alţi foşti miniştri tehnocraţi, un ONG care şi-a propus să ajute partidele din opoziţie, în special în cazul unor dosare delicate. O rază de speranţă în această mahmureală post-electorală.
Articol de Benjamin Ribout (corespondenţă de la Bucureşti)
Traducere: Andrei Suba
OUEST-FRANCE (Franţa), 11 ianuarie 2016