Cu două zile înainte ca bugetul să fie dezbătut în guvern, proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Ce ministere vor primi mai mulţi bani şi de unde s-au tăiat fonduri ne spune Petruţa Obrejan.
Reporter: Guvernanţii au alocat prin proiectul de buget, publicat astăzi pe site-ul Ministerului de Finanţe, fonduri cu peste 83% mai mari decât anul trecut pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Şi Ministerele Economiei şi Comunicaţiilor vor avea alocate bugete semnificative. În acelaşi registru se vor încadra Ministerele Muncii, Transporturilor, Finaţelor Publice, Culturii şi Ministerul Justiţiei. În acest an, MApN va dispune de un buget ce reprezintă 2,18% din PIB.
Bugetul este format din credite bugetare în valoare de 1,35% venituri proprii şi alte 0,93 de procente din PIB credite de angajament. Aceste fonduri vor permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare a Armatei Române cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile ce ar permite îndeplinirea cu succes a misiunilor stabilite şi, totodată, a angajamentelor asumate în cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. În 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va avea un buget mai mic cu 14,5 procente faţă de anul trecut. Şi Ministerele Afacerilor Interne şi Externe primesc mai puţini bani. La fel şi Ministerele Educaţiei, Tineretului şi Ministerul Energiei. La acesta din urmă se înregistrează o diminuare a bugetului cu 31,1% Mai puţini bani faţă de anul trecut vor primi cele două camere ale Parlamentului, dar şi Administraţia Prezidenţială.
În ceea ce priveşte bugetul serviciilor speciale, în 2017, SRI va dispune de un buget cu 0,88% mai mare decât anul trecut, la polul opus, situându-se bugetele SIE, SPP şi STS. În proiectul postat astăzi pe site-ul Ministerul Finanţelor sunt menţionate, totdată, şi bugetele Televiziunii Române şi Radioului Public./lbadiu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 ianuarie