Fostul preşedinte al României consideră că decizia liderului moldovean a fost arbitrară și este contrară principiilor și procedurilor prevăzute de lege și de Convenția Europeană cu privire la cetățenie, a comunicat, pentru jurnalişti, Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, unde a fost depusă plângerea.
”Astăzi am înregistrat o cerere de chemare în judecată la Curtea Supremă de Justiţie, aşa cum prevede legea cetăţeniei din Republica Moldova. Noi considerăm că cetăţenia lui Traian Băsescu a fost retrasă în mod arbitrar şi (decizia-n.r.) este contrară principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie”, a afirmat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.
Cererea de chemare în judecată este introdusă şi se repartizează în termen de 24 de ore completului de judecată, după care, în timp de cinci zile de la repartizare, ar trebui să fie emisă o decizie pe procedură, potrivit legislaţiei din Republica Moldova, a explicat Andrei Bivol.
Anterior, Curtea Constituțională a Moldovei a respins cererea lui Grigore Kobzak, deputat din partea Partidului Liberal-Democrat, cu privire la anularea deciziei lui Dodon de ridicare a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Acolo s-a precizat că verificarea legalității procedurilor de revocare a cetățeniei ţine numai de competența instanțelor de judecată, iar „decretul preşedintelui Moldovei cu privire la chestiunile legate de cetățenie poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de șase luni de la data intrării sale în vigoare”.
Pe 3 ianuarie, Igor Dodon a semnat un decret privind privarea de cetățenie a lui Traian Băsescu, care, după opinia lui, i s-a acordat în mod ilegal. Administraţia Prezidenţială de la Chişinău a explicat că nu se poate acorda cetăţenia pentru cei care au fost implicaţi în activități teroriste, care vizează subminarea securității naționale, a ordinii publice, a sănătății sau a moralei poporului. Această instituţie a mai precizat că Băsescu este acuzat de corupție și este un suspect în mai multe dosare penale din România.
Cu toate acestea, decizia lui Dodon nu a afectat-o şi pe Maria Băsescu, soţia politicianului român, căreia Nicolae Timofti, fostul preşedinte al Republicii Moldova, i-a dat, de asemenea, paşaport moldovenesc în iunie anul trecut.
După plecarea din postul de preşedinte al României. în decembrie 2014, Băsescu a declarat că se va ocupa consecvent de proiectul unirii celor două state, pentru care a făcut un partid.
„Reunificarea cu Moldova trebuie să devină al treilea proiect național, după aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană”, a explicat el.
În acest context, fostul preşedinte al României a recunoscut că pentru unificare „nu s-au creat deocamdată condiţiile necesare”, fiindcă, în conformitate cu sondajele de opinie, această idee este susţinută pe ansamblu de 20% din numărul moldovenilor.
Apeluri pentru contopirea celor două state lansează frecvent politicienii din România, unde numărul susţinătorilor unirii este de aproape 68%.
Autoritățile de la Chișinău preferă să nu răspundă la propunerea de lichidare a Moldovei. Cu toate acestea, Nicolae Timofti, fostul președinte al Republicii Moldova, i-a acordat lui Băsescu o medalie și i-a oferit imediat pașaportul de cetățean al republicii.(Articol de Valerii Demideţkii) (www.tass.ru.com – 27 ianuarie)/vpatrichi/atataru