Cu această ocazie, domnia sa a avut întâlniri cu domnul Teodor Meleșcanu , Ministrul Afacerilor Externe , cu doamna Ana Birchall, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, cu domnul George Ciamba , Secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și cu domnul Leonard Orban, consilier prezidențial pentru Afaceri Europene .
Vă învităm să regăsiți mai jos declarațiile intergrale ale domnului Harlem Désir, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene , făcute în cadrul declarațiilor comune alături de domnul Teodor Meleșcanu, luni, 30 ianuarie 2017.
„Bună ziua,
Vreau, mai întâi de toate, să îi mulțumesc ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, pentru discuțiile fructuoase pe care tocmai le-am avut și pentru că m-a primit astăzi la București. Sunt fericit să fiu primul reprezentant al unui guvern al Uniunii Europene care merge la București, după instalarea Guvernului român și am vrut ca vizita mea să reflecte și să fie la înălțimea calității și densității relației dintre Franța și România. Întâlnirile noastre, consultările noastre frecvente fac parte din ambițiile parteneriatului nostru strategic și importanța acestui parteneriat a fost subliniată în timpul vizitei de Stat în România a președintelui Republicii, François Hollande, în septembrie anul trecut. Această vizită a fost un succes, a deschis noi perspective cu privire la noi proiecte comune și scopul vizitei mele astăzi la București este de a consolida această dinamică, de a continua dialogul fructuos pe care îl avem cu România pe toate subiectele de actualitate, europene, în special cu privire la viitorul Uniunii Europene, având în vedere că vom sărbători a 60-a aniversare a construcției europene la Roma, pe 25 martie.
Așadar, am discutat despre situația Uniunii Europene, în momentul în care, pentru prima dată în istoria sa, se confruntă cu plecarea unuia dintre statele sale membre, Regatul Unit, și în același timp, în care cele 27 au decis la Bratislava, stabilind o serie de priorități și pregătind celebrarea aniversării a 60 de ani de la înființare, la Roma, să traseze perspectivele de viitor pentru proiectele europene. Și noi trebuie să punem în centrul activității noastre capacitatea Europei de a proteja, de a asigura securitatea cetățenilor săi într-o lume periculoasă, într-un context în care am fost loviți de terorism, în care suntem înconjurați de numeroase crize internaționale.
Dorim să progresăm în domeniul protecției frontierelor externe. Am început să o facem și cred că acest lucru este esențial în lupta împotriva terorismului, acolo unde cooperarea noastră este foarte puternică și excelentă și în direcția Europei și a apărării. Iar apoi, al doilea mare imperativ este ca Europa să fie o zonă de progres, de creștere, de investiții, de ocupare a forței de muncă, de drepturi sociale importante și noi dorim să lucrăm pentru a consolida politicile economice ale Uniunii Europene, investițiile în domeniile de viitor, în domeniul energiei, în domeniul digital, în cercetare, în inovare și, în același timp, să consolidăm apărarea unui soclu european al drepturilor sociale.
Cu privire la toate aceste subiecte, lucrăm împreună și România va juca un rol foarte important în următorii ani, decoarece va asigura președinția UE în primul semestru al anului 2019. Acesta va fi momentul în care vor fi finalizate negocierile Brexit-ului, ieșirea Marii Britanii, în care vom discuta despre următorul cadru financiar multianual, în care va trebui să punem în aplicare aceste mari orientări pentru viitorul Uniunii Europene. De asemenea, am venit să spun că Franța va sta alături de România în pregătirea pentru această președinție, pentru a sprijini succesul acestei președinții.
Ceea ce ne dorim este o Românie puternică într-o Europă puternică, iar acesta este sensul venirii mele aici și al discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Afacerilor Externe și al întâlnirilor pe care le voi avea cu doamna Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, cu domnul Leonard Orban, consilier pentru afaceri europene al Preşedintelui Republicii, și cu George Ciamba, care este secretar de stat responsabil de relațiile bilaterale.
Am discutat, de asemenea, despre proiectele noastre de cooperare bilaterală, care sunt foarte importante în numeroase domenii economice, industriale, dar, de asemenea, culturale. Și pregătim un sezonul cultural Franța – România în 2018.
Și apoi, rolul pe care va trebui să îl jucăm împreună pentru stabilitatea continentului, situația din Ucraina, în care noi dorim ca acordurile de la Minsk să fie respectate, iar acest lucru este în mod evident obiectul dezbaterii, al dialogului pe care îl avem cu Rusia și Ucraina în cadrul formatului Normandia, cu sprijinul Uniunii Europene și al României.
Și Moldova, pentru care Franța și România s-au mobilizat în mod special în cadrul Uniunii Europene, dat fiind că suntem co-președinții grupului de sprijin european pentru Republica Moldova.
Și, după cum tocmai a amintit ministrul Teodor Meleșcanu, ne vom întâlni cu Prim-ministrul moldovean, acest grup de la Bruxelles, în lunile următoare, în luna aprilie, cred, pentru a continua să oferim sprijinul nostru pentru punerea în aplicare a acordului de asociere cu Moldova, pentru dezvoltarea economiei sale, și, în același timp, pentru aprofundarea reformelor sale, a Statului de drept, a luptei împotriva corupției. Aceasta este o responsabilitate pe care am acceptat să ne-o asumăm în cadrul Uniunii Europene, pentru că suntem două țări care sunt foarte apropiate, legate de istoria și cultura Moldovei, și pentru că este, de asemenea, o contribuție la stabilitatea și siguranța întregii Europe.
Am discutat, de asemenea, situația politicilor europene în România, precum și raportul MCV care este de actualitate.
Acest raport este pozitiv, este echilibrat, este complet și indică în mod clar etapele finale pentru ca acest mecanism să fie ridicat, ceea ce cred că este o așteptare puternică a României. Și ceea ce este important pentru noi este consolidarea eforturilor care au fost întreprinse de România în acești ultimi ani, pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a reformelor și a ireversabilității lor.
Și cred că aceasta este o miză determinantă pentru viitor, pentru a continua consolidarea instituțiilor românești, consolidarea Statului de drept, a luptei împotriva corupției. Așadar, am venit, de asemenea, să spun că știm că înțelepciunea și dialogul vor permite un răspuns pozitiv la raportul Comisiei Europene.
Deci, pentru mine această vizită este foarte importantă, în acest moment în care Europa se confruntă cu provocări foarte mari pe plan internațional și, de asemenea, pe plan intern. Prietenia, solidaritatea între Franța și România sunt absolut decisive pentru a permite celor 27 să poarte cu bine negocieri cu Regatul Unit, să pună în aplicare o foaie de parcurs ambițioasă pentru viitorul Uniunii Europene, să consolideze unitatea noastră și să facă astfel încât relațiile noastre bilaterale să continue să fie foarte fructuoase pe toate planurile, economic, cultural, politic, așa cum a fost pe parcursul acestor ultimi ani. Mulțumesc./.”