Guvernul României, una dintre ţările cu cea mai ridicată rată a corupţiei, a decis să modifice legile împotriva administratorilor corupţi. Zeci de mii de cetăţeni au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe româneşti, pentru a protesta împotriva măsurilor dorite de social-democraţii care conduc ţara din decembrie. Noile reguli care periclitează independenţa judecătorilor au fost criticate dur atât de opoziţia din Parlament, cât şi de magistraţii din ţară şi de toate organizaţiile pentru drepturile civice. Preşedintele român Klaus Iohannis a îndemnat guvernul să elimine noile măsuri pentru a reveni cât mai curând la legi mai severe, în timp ce Comisia Europeană s-a declarat „extrem de îngrijorată” de lipsa de implicare a României împotriva corupţiei.
Guvernul social-democrat român a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă, cu efect imediat, care depenalizează o serie de infracţiuni de corupţie, inclusiv abuzul în serviciu, dacă paguba provocată nu depăşeşte 45.000 de euro. Şi a aprobat, de asemenea, un proiect de lege care, prin votul Parlamentului, ar putea duce la graţieri pentru numeroase infracţiuni comise de administratorii publici. Este vorba, practic, de o revizuire completă a tuturor politicilor puse în aplicare de România în încercarea de a combate corupţia, de când a aderat la Uniunea Europeană, acum 10 ani. Este stupefiant că după atâtea scandaluri care au redus credibilitatea politicii româneşti, guvernul a făcut o mişcare atât de nepopulară, agravată de faptul că însuşi liderul social-democrat Liviu Dragnea este în prezent judecat pentru abuz în serviciu. Şi, în timp ce străzile se umplu cu zeci de manifestanţi – care strigă „hoţii” şi „trădătorii” – cum nu s-a mai întâmplat de la prăbuşirea regimului comunist 1989, preşedintele Iohannis a fost clar: „Azi este o zi neagră pentru statul de drept. Guvernul a ignorat visul a milioane de cetăţeni care vor să trăiască într-o ţară fără corupţie”.
În România – una dintre cele mai sărace ţări din Europa – corupţia este o problemă gravă şi structurală în multe medii ale administraţiei publice. Potrivit analizelor făcute de organizaţia Transparency International care, din 1985 elaborează raportul Corruption perceptions index, ţara balcanică este în prezent a patra cea mai coruptă din UE: mai prost decât România stau numai Italia, Grecia şi Bulgaria. În ultimii trei ani, investigaţiile magistraturii au dus la incriminarea pentru abuz în serviciu a peste 2.000 de persoane, pentru o pagubă totală de circa un miliard de euro, de şase ori mai mult decât PIB-ul ţării.
Comisia Europană a pus în gardă România „împotriva oricărui pas înapoi” în lupta împotriva corupţiei şi avertizează – printr-o declaraţie scrisă de preşedintele Jean Claude Juncker şi de prim vice-preşedintele Frans Timmermans, care avertizează că Bruxelles-ul „va examina atent ordonanţa de urgenţă referitoare la Codul Penal şi proiectul de lege privind graţierile.
„Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, nu trebuie să fie anulată”, scrie în declaraţia lui Juncker şi Timmermans, făcută publică de Comisia Europeană. „Noi urmărim ultimele evenimente din România cu cea mai mare îngrijorare. Ireversibilitatea progresului atins în lupta împotriva corupţiei este esenţială, deoarece Comisia trebuie să evalueze dacă în orice clipă monitorizarea prevăzută va putea fi eliminată gradual”, continuă şefii Executivului european. De la intrarea în UE, România se află sub monitorizare din cauza nivelurilor de corupţie, prin intermediul Mecanismului de cooperare şi verificare.
„Raportul publicat săptămâna trecută – observă Juncker şi Timmermans – a recunoscut rezultatele atinse până acum de judecătorii din România în combaterea corupţiei la nivel înalt. În acelaşi timp, a spus clar că orice pas care să ameninţe acest progres sau care să aibă efectul de a şubrezi cadrul infracţiunii de corupţie, va avea un impact asupra evaluărilor viitoare”.
„Comisia UE avertizează împotriva oricărui pas înapoi şi va evalua aprofundat decretul de urgenţă privind Codul Penal şi legea privind graţierile”, au concluzionat preşedintele şi prim vice-preşedintele.
Articol: Luca Veronese
Traducerea: Oana Avram
IL SOLE 24 ORE (Italia), 1 februarie