Marele om politic, Iuliu Maniu, este comemorat, astăzi, în oraşul Şimleu Silvaniei, din judeţul Sălaj, printr-o serie de manifestări culturale şi religioase. Va fi dezvelită o statuie a lui Maniu, iar publicul este invitat să afle povestea casei sale memoriale din Bădăcin, un imobil abandonat de autorităţi, pe care încearcă să-l salveze o mână de voluntari, la iniţiativa unui preot greco-catolic. Cu mai multe informaţii, corespondentul RRA, Adrian Lungu.
Reporter: În oraşul Simleu Silvaniei este inaugurat, astăzi, Memorialul Iuliu Maniu, care cuprinde un monument al fostului om politic, dar şi manifestări religioase. Publicul este invitat să afle şi povestea casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcini, un imobil salvat de la prăbuşire printr-o campanie publică organizată de preotul Cristian Borz.
Cristian Borz: Casa fiind foarte veche, pereţii sunt şubrezi. Casa este uşor înclinată, necesită acum o intervenţie urgentă. Noi asta dorim, să o reintroducem în circuitul muzeistic, turistic al Sălajului şi chiar al ţării.
Reporter: În memoria lui Iuliu Maniu, sute de tineri străbat an de an pe jos distanţa dintre localităţile Bădăcini şi Sighet.
Cristian Borz: Există un pelerinaj, se numeşte Bădăcin-Sighet şi sunt peste 100 de tineri care pleacă de la mormântul simbol al lui Iuliu Maniu de la Bădăcin pe jos 165 de kilometri până la Sighet. Este un perelinaj dedicat tuturor martirilor care şi-au pierdut viaţa în temniţa de la Sighet.
Reporter: Campania de salvare a casei memoriale Iuliu Maniu o continuă cu ajutorul voluntarilor şi a donaţiilor, totul din dorinţa de a restaura casa pe care autorităţile au lăsat-o de izbelişte în lipsa unor documente privind proprietatea./rpatulea/pvelisar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie