Pe 9 decembrie 1991 sub preşedinţia olandeză, comunitatea economică europeană a căzut de acord asupra unui nou tratat, Tratatul de la Maastricht sau Tratatul Uniunii Europene, cum mai este numit. Tratatul a fost semnat câteva luni mai târziu, tot la Maastricht. Se împlinesc de atunci exact 25 de ani.
Reporter – Claudia Marcu: Liderii celor 12 ţări din comunitatea europeană au semnat Tratatul de la Maastricht pe 7 februarie 1992. Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, era atunci diplomat la Moscova.
Frans Timmermans: În urmă cu exact 25 de ani mă uitam la prăbuşirea Uniunii Sovietice şi mă gândeam oare ce putem face. Era clar că situaţia în Europa urma să se schimbe fundamental şi vedeam această schimbare şi în Moscova. În Europa era un val uriaş de optimism, în Polonia, Cehia, în statele baltice, în România şi în alte ţări şi mă gândeam oare cât va dura, pentru că democraţia este atât de fragilă. Diferenţa dintre aceste ţări şi Rusia era că Rusia nu se simţea eliberată. Pentru ruşi se prăbuşea ceva. Niciodată nu am putut să consider Tratatul de la Maastricht documentul care a dat naştere zonei euro. Pentru mine, Maastricht a fost primul pas al vechii Europe spre noua Europă – mi-a spus Frans Timmermans
Reporter: Tratatul de la Maastricht are patru piloni importanţi: uniunea monetară şi economică, cetăţenia europeană, care nu o înlocuieşte pe cea naţională, ci o completează, o politică externă şi de securitate comună şi nu în ultimul rând colaborarea în domeniul politicii interne şi judiciare. De altfel, acum ia naştere Europol. Unul din cei mai criticaţi piloni ai Tratatului de la Maastricht este Uniunea Monetară. Adrian Schout de la Institutul Clingendael, din Haga, expert în afaceri europene spune că a fost o mare greşeală să pui laolaltă ţări atât de diferite economic.
Adrian Schout: Iar acum putem să o spunem deschis: nu a fost o idee bună şi nici nu ştiu ce se va întâmpla de acum în colo pentru că mergem dintr-o criză în alta, iar următoarea va fi foarte dură, trebuie luate nişte decizii. În zona euro avem ţări care sunt complet diferite economic. E clar că nu putem continua aşa – a precizat Adrian Schout.
„În urmă cu 25 de ani, 12 bărbaţi au semnat Tratatul de la Maastricht, încă îmi amintesc fotografiile de atunci dar nu mi-aş fi imaginat că ani mai târziu, zilnic va trebui să fac faţă consecinţelor tratatului” – a spus actualul ministru olandez de finanţe şi preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijseelbloem.
Jeroen Dijseelbloem: Uniunea Europeană a fost construită făcând paşi istorici uriaşi, câteodată motivată de idealuri altdădată de necesităţi, câteodată ţinând cont de cadrul european, iar altădată concentrată numai pe interesele naţionale. Ca rezultat, dezvoltarea Uniunii Europene şi a instituţiilor sale a fost istorică, de multe ori eroică, dar de prea multe ori riscantă.
Realizator: A spus Jeroen Dijseelbloem, la întâlnirea din decembrie, exact 25 de ani după acei 12 au căzut de acord asupra tratatului./rpatulea/fcostea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie