Președintele Centrului sârb pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare Durabilă, Vuk Jeremic, a declarat că este dificil de prezis viitorul Uniunii Europene, mai ales după cutremurul care a avut loc ca urmare a referendumului din Marea Britanie, şi a adăugat că probabil procesul de extindere o să fie o victimă a acestui cutremur. La întâlnirea de la Trebinje, Jeremic a spus că în mod sigur integrarea Balcanilor de Vest în UE nu se va întâmpla într-un interval scurt de timp. Joi seara el a fost prezent la cel de-al patrulea simpozion „Teologia în sfera publică”, care a reunit teologi eminenți și oameni de știință din diverse domenii ale vieții sociale. La secţiunea cu tema „Europa la răscruce: criza și viitorul identității europene”, Jeremic a subliniat faptul că, după victoria Brexit-ului, dar şi după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, nimeni nu îndrăznește să prezică rezultatul la niciun scrutin, în special la prezidențialele din Franța.
„Franța este una dintre principalele țări ale Uniunii Europene, în care multidimensionalitatea crizei Uniunii poate să se manifeste cel mai clar. În cazul în care are loc ‘un rezultat surpriză’, Europa despre care vorbim astăzi va fi cu certitudine un lucru al trecutului”, a subliniat Jeremic.
Vorbind despre integrarea europeană a Balcanilor de Vest, în special a Serbiei, Jeremic a arătat că situația economică din Serbia este dificilă și că ar trebui să se depună eforturi pentru îndeplinirea standardelor europene, precum și pentru construirea societății europene, întrucât aceasta face parte din tradiția noastră. În evaluarea rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, Jeremic a descris victoria candidatului republican Donald Trump ca pe o revoluție și o înfrângerea grea a elitei globaliste americane, elită care până la victoria lui Trump a fost la înălțimea puterii.
Răspunzând la întrebarea care este rolul bisericilor și al comunităților religioase în construcția societății civile, europene, Jeremic a declarat că biserica se ocupă de probleme fundamentale și existențiale, și că în cazul națiunii sârbe ea este un element integrator important./ciliu/sdm2
www.beta.rs – 11 februarie