Amplasat în mijlocul zonei industriale din localitatea Kota Damansara, Malaysia, Muzeul Ciocolatei este construit pe un teren de 1,8 hectare și a fost deschis oficial în anul 2014. La muzeu, vizitatorii pot afla lucruri interesante despre istoria ciocolatei, veche de trei mii de ani, care este prezentată de-a lungul secolelor, începând cu civilizația olmecă din Mexic, prima care a descoperit utilizarea și beneficiile boabelor de cacao.
Pentru a asigura turiștilor o experiență minunată, muzeul a adoptat strategia „3E” , care înseamnă, ” experiența ciocolatei”‚ ”educație interactivă” și „plăcere la cumpărături”. Totodată, muzeul oferă informații despre ciocolată, valoarea nutritivă și originea sa. Printre exponatele interesante se numără fructele de cacao din Africa și primul malaxor de ciocolată, inventat în anul 1879 de elvețianul Rodolphe Lindt. De asemenea, muzeul expune hărți, ilustrații, afisaje interactive, echipamente și utilaje, precum și peste o sută de mărci de ciocolată din întreaga lume.
Muzeul Ciocolatei își propune să educe și să sensibilizeze publicul, oferind informații despre ciocolată, bomboane de ciocolată, originea și istoria lor, beneficiile pentru sănătate și procesul industrial de fabricare a ciocolatei.
Prima înregistrare a unei plantații de cacao în Malaysia a fost în anul 1778, în Malacca. Malaysia are cea mai mare industrie de prelucrare a boabelor de cacao în Asia, fiind urmată de Indonezia și Singapore. Este pe locul 5 într-un clasament al celor mai mari țări de procesare a boabelor de cacao din lume, dupa Olanda, Statele Unite ale Americii, Coasta de Fildeș și Germania. Malaysia are standarde fixe care trebuie respectate pentru boabele de cacao, untul de cacao și pudra de cacao. Consiliul de Cacao din Malaysia a înființat un sistem de licențe de înregistrare pentru lanțul de producție completă (fermieri, intermediari, procesatari).
Sute de publicații științifice confirmă beneficiile pentru sănătate ale ciocolatei. Responsabile pentru efectele pozitive sunt în principal flavonoidele din boabele de cacao, substanțele vegetale bioactive, care de asemenea se găsesc în ceai, ceapă și mere. Potrivit experților, aceste substanțe scad tensiunea arterială, reduc inflamația, păstrează sângele subțire și cresc colesterolul bun (HDL).
Ciocolata ca băutură a fost introdusă în Europa pentru prima dată în anul 1544. Spaniolii au adus-o din coloniile lor din America de Sud. Prima ciocolată de băut a fost vândută în Bremen, în anul 1773. Olandezul Coenraad Johannes van Houten a inventat presa de cacao în anul 1828, cu ajutorul acesteia realizându-se pentru întâia oară pudra de cacao. Cacaua este o excelentă sursă de magneziu, zinc, cupru și seleniu. Pentru a produce o jumătate de kilogram de ciocolată este nevoie de aproximativ 400 de boabe de cacao.
Ciocolata se regăsește în numeroase deserturi, fiind apreciată în Europa încă din secolul al XVI-lea, sub toate formele și de toate vârstele. Pentru a profita cât mai mult de proprietățile ei benefice, optați pentru ciocolata neagră cu 70% cacao. 30 de grame de ciocolată neagră acoperă 10% din necesarul zilnic de fier. Capacitatea antioxidantă a pudrei de cacao este de peste cinci ori mai mare decât cea a ceaiului negru, de două-trei ori mai mare decât a ceaiului verde și de două ori mai mare decât cea a vinului.
Elvețienii sunt cei mai mari consumatori de ciocolată pe cap de locuitor din lume. Fiecare persoană mănâncă în medie 11,8 kilograme de ciocolată pe an. Cercetările atestă faptul că ciocolata neagră stimulează memoria, atenția, timpul de reacție, abilitățile de rezolvare a problemelor prin creșterea fluxului sanguin la nivelul creierului. Consumul de ciocolată îmbunătățește memoria operațională, vizuală și spațială.
Vizitatorii pot cumpăra ciocolată la preț de fabrică, se pot bucura de o expediție prin trei mii de ani de istorie, pot învăța arta de a face ciocolată și pot să vadă cum se realizează bomboanele de ciocolată într-o adevărată fabrică, deoarece între orele 12:00 – 15:00, la muzeu, zilnic, are loc o demonstrație de fabricare a ciocolatei.
Bere cu ciocolată? Ciocolată cu paste? Lichior de ciocolată? Astăzi există chiar și ciocolată cu chili, cu lemn dulce, sare de mare, piper sau alte ingrediente neobișnuite. Ciocolata se potrivește cu fructe precum portocale, căpșuni, cireșe, vișine, mere, stafide, alune, arahide, nuci și cu vanilie, scorțișoară, frișcă, lapte și miere.
Muzeul are un magazin de unde se pot cumpăra ciocolată, bomboane, pudră de cacao și diverse dulciuri cu și din ciocolată.
Muzeul Ciocolatei este deschis zilnic între orele 10:00 – 17:00. Intrarea este liberă.
Ada Ionescu