Premierul Sorin Grindeanu a facut o scurtă vizită la Bruxelles, unde a avut mai multe întâlniri cu scopul – conform comunicatului dat publicităţii de guvern – de a-i asigura pe toţi partenerii României din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei este unul din obiectivele prioritare ale Guvernului, iar demersul de astăzi se înscrie în linia dialogului activ pe care Executivul îl promovează cu toţi interlocutorii europeni. După întrevederea cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a avut loc şi o scurtă conferinţă de presă. Claudia Marcu relatează concluziile pe care cei doi le-au prezentat presei.
Reporter: O întâlnire foarte constructivă, cu concluzii pozitive şi constructive – aşa a catalogat prim-vicepreşedintele Comsiei Europene, Frans Timmermans, întâlnirea sa cu premierul României, Sorin Grindeanu. Timmermans a salutat abrogarea Ordonanţei nr. 13 şi a repetat mesajul trimis în urmă cu mai mult de o săptămână.
Frans Timmermans: Din punctul de vedere al Comisiei Europene, tot ce este de facut în lupta împotriva corupţiei este foarte bine evidenţiat în ultimul raport al Mecanismului de Verificare şi Cooperare şi sunt convins că dacă toate acele recomandări sunt îndeplinite, vom ajunge unde vrem şi vrem să ajungem în situaţia în care lupta împotriva corpuţiei are aşa un succes, că progresele sunt ireversibile. Şi toate acestea nu au nimic de-a face cu discuţii politice. Este doar o manifestare clară a dorinţei poporului şi autorităţilor române de a crea o situaţie ireversibilă în care cetăţenii români să fie asiguraţi că ţara lor nu mai este în ghearele corupţiei sistemice. Exact ceea ce se doreşte şi prin acest mecanism de verificare şi cooperare.
Reporter: Timmermans a fost de acord însă cu premierul Grindeanu că poate unele din recomandări nu sunt foarte specifice şi a promis că le va clarifica de îndată ce Guvernul României va trimite exact lista nelămuririlor, iar acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, a spus Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu: O să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat, astfel încât să putem să îndeplinim toate cerinţele din MCV. De asemenea, am reiterat poziţia noastră fermă de a continua lupta împotriva corupţiei. Am spus ceea ce ne dorim în viitor, adică vorbim despre ceea ce s-a discutat foarte mult în România, şi anume reglementările din domeniul justiţiei, ca aceste lucruri să se întâmple în parlament, printr-o dezbatere cât mai largă, care să implice instituţii din România, ONG-uri, parlamentari, bineînţeles, astfel încât decizile Curţii Constituţionale care se referă la articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală să poată fi aprobate în parlament.
Reporter: Premierul Sorin Grindeanu a mai spus că îşi doreşte ca în 2019 România să asigure preşedinţia Uniunii Europene fără Mecanismul de Verificare şiu Cooperare în domeniul justiţiei, dar eliminarea acestuia nu depinde decât de România, iar orice proces de aliniere a legislaţiei în domeniul justiţiei cu hotărârile Curţii Constituţionale trebuie să fie complet transparent, a spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. „Dacă acest proces este realizat cu o transparenţă totală şi cu implicarea organizaţiilor neguvernamentale şi a altor părţi interesate, atunci cred că şi Comisia Europeană poate fi convinsă că paşii făcuţi vor duce la rezultatele dorite şi că lupta împotriva corupţiei va fi menţinută la aceeaşi intensitate ca înainte”, a adăugat Frans Timmermans./aionescu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie