Noul secretar american al apărării, James Mattis, prezent la reuniunea miniştrilor de profil din NATO, i-a reasigurat pe europeni de importanţa relaţiei transatlantice pentru SUA, subliniind totodată şi necesitatea creşterii cheltuielilor militare pentru ţările Alianţei, consemnează presa internaţională. Aliaţii europeni ai NATO au convenit să cumpere în comun avioane şi submarine şi să înfiinţeze şi un nou comandament pentru trupe de elită, în condiţiile în care Europa caută să arate SUA că îşi ia în serios propria securitate, notează The New York Times. Miniştrii apărării din Franţa şi Germania au declarat că vor cumpăra avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în vreme ce Germania, Belgia şi Norvegia se vor alătura unei flote de avioane-cisternă Airbus A330, aflate sub comanda Olandei, detaliază ziarul american. Între alte planuri, Norvegia şi Germania vor să cumpere o nouă clasă de submarine, U212A, care detectează, urmăresc şi ţintesc mai eficient submarine inamice şi nave de suprafaţă. Germania a fost, de asemenea, de acord să-şi instruiască şi să-şi detaşeze în comun forţele cu Cehia şi România, ambele ţări urmând să asigure câte o brigadă de câteva mii de trupe pentru o divizie mai numeroasă aflată sub comandă germană, adaugă The New York Times. Totodată, NATO a convenit să îşi sporească prezenţa în Marea Neagră, anunţă Stars and Stripes. Decizia a venit la o zi după ce James Mattis a avertizat statele NATO că SUA şi-ar putea “modera” sprijinul, dacă ceilalţi nu îşi măresc alocările bugetare pentru apărare, potrivit obligaţiilor asumate, adaugă Stars and Stripes. NATO provoacă Rusia în permanenţă şi încearcă să o atragă într-o confruntare, a afirmat, însă, preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Tass.
La Bonn, în Germania, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, participă la o reuniune a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale ai G20, anunţă Wall Street Journal. Secretarul american de stat s-a întâlnit, în acest context, şi cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Lavrov a apreciat întâlnirea cu Rex Tillerson ca fiind productivă, menţionează Tass. La rândul său, Serghei Lavrov a avut anterior convorbiri bilaterale cu omologul său german, Sigmar Gabriel, tot la Bonn, notează Russia Today. Într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, Sigmar Gabriel s-a pronunţat în favoarea unor relaţii de parteneriat cu Rusia. Răspunzând la întrebarea dacă Rusia este partenerul, adversarul sau duşmanul Occidentului, şeful diplomaţiei germane a declarat: „În primul rând, Rusia este vecinul nostru”, citează ziarul german.
Presa israeliană scrie pe larg despre întâlnirea dintre preşedintele american Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a fost primit oficial de noul locatar de la Casa Albă. A fost subliniată diferenţa de ton în raport cu mandatul Obama, crede Yediot Aharonot, opinând că, pentru Netanyahu, a contat să le arate israelienilor şi palestinienilor că Israelul şi SUA sunt într-o nouă lună de miere. La prima vedere, nepronunţându-se asupra condiţiilor de ieşire din conflict, Trump i-a dat un cec în alb lui Netanyahu, crede Maariv, dar atenţionează: cunoscând psihologia schimbătoare a personajului, acesta poate fi la fel de bine un cec înşelător. Conferinţa de presă idilică a mascat incoerenţele preşedintelui american, dar şi divergenţele reale cu premierul israelian, critică Haaretz. Ziarul palestinian Al-Quds, de la Ierusalim, se declară dezolat să vadă că palestinienii au pierdut atâţia ani la negocieri, pentru a se trezi acum cu soluţia unui singur stat. La rândul său, ziarul Al-Ayyam, de la Ramallah, insistă asupra haosului instalat de Donald Trump în SUA şi conchide că “osmoza dintre Netanyahu şi Trump nu este neapărat rea, ci ar putea servi intereselor palestiniene.
(Cristina Zaharia – RADOR)