– interviu în exclusivitate cu Papp Gergő, purtătorul de cuvânt al Momentum Mozgalom –
Asociaţia civică Momentum Mozgalom (=Mişcarea Momentul) în doar trei săptămâni a reuşit să adune 266.151 semnături pentru a declanşa un referendum local referitor la organizarea Olimpiadei de Vară din 2024 la Budapesta. Tânăra asociaţie, fără vreun trecut remarcabil, a ajuns să creeze o adevărată isterie în interiorul partidelor de guvernământ care susţin organizarea jocurilor în capitala ungară. Unii s-au speriat de succesul neaşteptat al celor de la Momentum, şi le-au pus în vedere ca Budapesta să-şi retragă candidatura (Tarlós István primarul general al Budapestei), alţii (publicistul apropiat guvernului, Ágoston Balázs) s-au dezlănţuit împotriva lor. În cele de mai jos publicăm un interviu pe care Papp Gergő, purtătorul de cuvânt al Momentum Mozgalom l-a dat în exclusivitate Agenţiei RADOR.
R: A fost greu să adunaţi semnăturile?
- Papp Gergő : La început m-am gândit că va fi greu. N-am mai făcut aşa ceva până acum şi părea dificil să adunăm semnături de la 10% din numărul populaţiei din Budapesta, dar după primele zile când soseau zilnic câte 10.000 de semnături, am văzut că s-ar putea să reuşim. Pe la mijlocul perioadei a existat o scădere, când ne-am speriat foarte mult, dar la finele campaniei iarăşi a crescut spectaculos numărul semnăturilor. Atunci aveam deja siguranța că vom realiza ce ne-am propus. Dar nimeni nu s-a aşteptat la o cifră atât de mare. Cei mai optimişti dintre noi au sperat să ajungem la 160.000 de semnături, la finalul campaniei speram să fie 220.000, dar şi pe aceasta am surclasat-o destul de bine.
- R: De ce aţi iniţiat acest referendum?
- Papp Gergő: Din mai multe motive. Credem că Budapesta, Ungaria nu este pregătită pentru organizarea unei olimpiade, pentru că în ţară corupţia este foarte mare, sistemul sanitar și cel de învăţământ sunt într-o situaţie grea, şi credem că nu o să mai rămână bani pentru aceste domenii, dacă toate resursele se vor concentra pentru organizarea Olimpiadei. Un alt motiv este acela că aceasta olimpiadă reprezintă o gigainvestiţie, şi în această problemă nu poate să decidă o elită politică, pe care nu a mandatat-o nimeni pentru a-și asuma o asemenea responsabilitate. De altfel, până şi Tarlós István, acum câţiva ani încă, a pledat împotriva acestei iniţiative. Noi am fi dorit să iniţiem un referendum naţional pe acest subiect, iar alţii au încercat deja, însă Kuria (corespondentul în Ungaria a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România n. red.) nu l-a admis, aşa că noi am iniţiat un referendum local.
- R: Da, dar recent domnul Bánki Erik, deputatul partidului de guvernământ Fidesz, a declarat că, fiind o problemă naţională, aceasta ar trebui decisă în cadrul unui referendum naţional. Sunteţi de acord cu această idee?
- Papp Gergő: Da, suntem de acord, dar nu există o posibilitate juridică pentru această soluţie, după decizia Kuriei (…) dar am văzut noi aşa ceva deja, că guvernului nu-i pasă ce spune tribunalul, şi poate să iniţieze şi aşa un referendum.
- R: Indiferent că vorbim despre un referendum local sau naţional, după părerea Dvs. mai există şanse ca la Budapesta să fie organizată Olimpiada?
- Depinde de rezultatul referendumului. Au fost cazuri în care s-a organizat un referendum şi au câştigat cu peste 60% cei care doreau Olimpiada, acolo cu acest rezultat la referendum, şansele oraşului respectiv au crescut, Comitetul Olimpic Internaţional a apreciat consensul populaţiei. Este – dacă nu mă înşel – cazul oraşului Vancouver care a organizat Jocurile Olimpice de iarnă din 2010. Dacă însă totul rămâne aşa, mai ales dacă guvernul se retrage din acest proiect, atunci nu o să mai rămână şanse.
- R: Doriţi să participaţi şi la campania împotriva olimpiadei în cadrul referendumului?
- Papp Gergő: Nu numai că vrem să participăm, dar dorim să conducem această campanie, desigur în limitele resurselor noastre, dar pentru că noi am început să vorbim despre acest subiect şi alegătorii identifică cu noi această campanie, cu siguranţă că da. Suntem hotărâți să ne concentrăm cu toate forţele noastre la această campanie.
- R: Veţi avea fondurile băneşti necesare?
- Papp Gergő: Suntem optimişti în ceea ce priveşte resursele financiare, întrucât am început cu 0 forinţi toată această acţiune. Am lansat un apel către cei care sunt de acord cu demersul nostru, să ne sprijine cu donaţii de câteva mii de forinţi şi din aceste oferte s-au adunat mai mult de 18 milioane de forinţi (aproximativ 60.000 de euro n. red.). Având în vedere că referendumul este o acţiune de amploare, în mod proporţional ar fi mai mare şi suma pe care am putea-o strânge şi atunci ne-am putea acoperi cheltuielile.
- R: În presa de dreapta din Ungaria am citit calificări deosebit de dure la adresa Dvs. Printre care cea de trădător de ţară era una dintre cele mai blânde, dar s-a spus că aţi fi agenţi ai oraşelor concurente Budapestei şi de aceea încercaţi să slăbiţi şansele capitalei ungare. Ce spuneţi în legatură cu aceste acuzații?
- Papp Gergő: Agenţi străini şi agenţii de 2/III şi 3/III (numele de cod ale dosarelor care conţineau numele informatorilor serviciilor secrete ungare în timpul regimului comunist n. red.) nu la noi, ci pe lângă guvern trebuie căutaţi, unde de altfel s-au şi găsit, de exemplu pe Tasnádi László şi au mai fost astfel de cazuri. Pe de altă parte, nu merită să ne preocupăm cu aceste lucruri, pentru că sursa lor nu este presa serioasă, nu sunt opinii relevante. Ele provin dintr-o maşinărie de propagandă.
- R: Doriţi să vă transformaţi în partid şi să candidaţi la alegerile din 2018?
- Papp Gergő:
- R: Ca partid politic, unde aţi plasa pe eşichierul politic organizaţia Dvs.?
- Papp Gergő: Pe noi în această mişcare ne-a atras tocmai faptul că dorim să depăşim acel model de partid structurat din punct de vedere ideologic. Desigur sunt valori care ne leagă. Pe lângă căutarea consensului, una dintre acestea este privirea către viitor, ataşamentul faţă de Europa sau progresismul, care iarăşi este foarte important. Aş aminti aici şi solidaritatea, principiul performanţei şi o viziune naţională pozitivă.
- R: Cum va fi relaţia dintre Momentum Mozgalom ca partid cu celelalte partide din opoziţie?
- Papp Gergő: Desigur, noi putem să colaborăm cu oricine, chiar şi cu Fidesz şi cu Jobbik (partid de extremă dreaptă n. red.), dar dorim să facem o politică independentă, pentru că avem o viziune despre această ţară şi aceasta se deosebeşte fundamental de cea a partidelor existente, aşa că nu am dori să intrăm în cârdăşie cu nimeni.
Autor: Székely Ervin
RADOR (22 februarie)