Duminică, mii de oameni au protestat în Bucureşti, capitala României, împotriva guvernului social-democrat care, la începutul acestei luni, a încercat să slăbească lupta împotriva corupţiei.
La începutul lunii februarie, cabinetul premierului Sorin Grindeanu a aprobat o ordonanţă de urgenţă care ar fi dezincriminat o serie de delicte legate de corupţie.
Demersul a atras criticile aliaţilor occidentali şi a stârnit proteste în toată ţara care, în punctul culminant, au scos în stradă cel puţin 500.000 de oameni. Coaliţia guveramentală a retras decretul care ar fi scos de sub anchetă zeci de oficialităţi publice, iar miercuri, cabinetul a fost remaniat în speranţa de a încheia subiectul.
Deşi, de la începutul lunii februarie, numărul protestatarilor a scăzut simţitor, aproximativ 3-5000 de oameni s-au adunat, duminică, în faţa clădirii guvernului, cerând demisia cabinetului în care, susţineau ei, nu mai au încredere. Mulţi aveau în piept nişte ecusoane pe care scria „Rezist”.
La ora 19:00 GMT, ei au ridicat deasupra capului bucăţi de hârtie albastră şi galbenă, pe care le-au luminat cu celularele, formând un gigantic steag al Uniunii Europene.
La protestele anterioare din această lună, ei au format şi drapelul românesc. Alte mii de oameni au protestat în mai multe oraşe din România.
Într-un raport de ţară dat publicităţii săptămâna trecută, Comisia Europeană a declarat că decretul retras de guvern ar fi slăbit eforturile de combatere a corupţiei, depuse de România în deceniul scurs de la aderarea sa la UE.
Transparency International claseză România printre cele mai corupte ţări din UE, iar Bruxelles-ul îşi menţine monitorizarea specială a sistemului ei juridic.
UE i-a lăudat pe procurori şi pe magistraţi pentru eforturile lor de combatere a corupţiei, dar a observat tendinţa parlamentului de a slăbi legislaţia anticorupţie.
„Rezist” mi se potriveşte şi mie, ar fi spus premierul Sorin Grindeanu la un post local de televiziune. „Încerc să potolesc lucrurile. Vreau să pun în aplicare programul guvernului”.
Social-democraţii şi ALDE, partenerul lor din coaliţie, au obţinut o majoritate clară la alegerile parlamentare din decembrie promiţând să majoreze pensiile şi salariile şi să relanseze infrastructura într-una dintre cele mai sărace ţări din UE. Ei încă se mai bucură de un mare sprijin.
Sâmbătă, aproximativ 8000 de oameni au participat la un miting proguvernamental organizat de social-democraţi la Târgovişte, un oraş din centrul ţării.
Relatare de Luiza Ilie, redactată de Jason Neely
THE NEW YORJ TIMES (SUA), 27 februarie
Traducerea: Alexandru Danga