Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu-l cerceteze disciplinar pe procurorul general Augustin Lazăr pentru declaraţiile făcute în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 13, de modificare a legislaţiei penale, aşa cum ceruse unul dintre membrii acestui for. Consiliul nu va verifica nici în ce condiţii a dispus DNA anchetarea modului în care a fost elaborat controversatul act normativ.
Reporter: Cătălina Creţu – Este un vot de încredere în procurorul general și o dovadă că justiția este independentă – a declarat August Lazăr, după ședința de ieri a CSM, care a decis să nu-l cerceteze pentru modul în care a comunicat pe subiectul Ordonanței 13.
Augustin Lazăr: A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independenţa magistraturii şi s-a dovedit cu adevărat – CSM este garantul independenţei magistraturii.
Reporter: Procurorul general a aduăgat că ancheta DNA asupra modului în care guvernul Grindeanu a emis Ordonanța 13 continuă chiar și după decizia Curții Constituționale de luni. Curtea a constatat existența unui conflict juridic între puterile statului și a spus că verificările procurorilor anticorupție depășesc atribuțiile DNA. Prim-veicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, nu este de acord cu poziția CCR și spune că oricum aceasta a fost interepretată greșit de actuala putere.
Cătălin Predoiu: Nu sunt de părere, ca jurist o spun, cu faptul că avem de-a face cu un conflict de natură constituţională pentru simplul motiv că Parchetele nu şi-au arogat dreptul de a legifera sau dreptul de a emite decizii cu caracter administrativ.
Reporter: După decizia CCR, copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a apreciat că se impune chiar demisia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu împărtăşeşte, însă, poziţia radicală a colegului său de coaliţie:
Liviu Dragnea: Pentru aşa ceva eu nu pot să cer demisia nimănui, pentru că există conflicte juridice de natură constituţională, au existat, vor mai exista şi Curtea va decide. Nu pentru aşa ceva eu aş cere demisia cuiva.
Reporter: DNA a anunțat în ură cu două zile că ancheta privind Ordonanța 13 va fi preluată de Parchetul General, care verifică infracțiunile de favorizare a făptuitorului, prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, dar și sustragerea sau distrugerea de înscrisuri./eradu
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 martie