Nu ştiam ce o să iasă, dar cred că a ieşit unul din cele mai gustoase torturi/tortuleţe posibile! Combinaţia a fost următoarea:
Blatul, inspirat dintr-o reţetă care circulă pe net, dar îmbunătăţită foaaarte creativ
Crema, din caietul de reţete al Adei, o combinaţie genial de simplă, dar pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri şi zău că am citit sute de reţete
4 ouă
400 grame cremă de ciocolată tartinabilă (Nutella)
4 linguri de nuci măcinate
1 praf de sare (foarte important, îi schimbă cu totul gustul)
Gălbenuşurile se amestecă cu crema de ciocolată, se adaugă albuşurile bătute spumă, nucile măcinate şi praful de sare şi se dă amestecul la cuptor într-o formă de tort detaşabilă, unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Este gata când scobitoarea nu mai iese plină de ciocolată atunci când înţepăm tortul. Nu că n-ar fi bun şi aşa ciocolatos, dar va fi o problemă când îl tăiem felii.
3 gălbenuşuri
3 linguri de zahăr pudră sau zahăr tos
Jumătate de pahar de zeamă din dulceaţă sau peltea – eu am folosit de căpşuni
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi se pun într-un vas la fiert la bain marie, amestecând încontinuu până se îngroaşă puţin crema. Se lasă la răcit, se adaugă pelteaua sau zeama din dulceaţă şi se lasă peste noapte la frigider.
Se întinde crema a doua zi peste blatul de tort. Arată superb, ca o oglindă de caramel… Se ornează cu vişine din vişinată şi cu nuci măcinate sau cu orice altceva ne place. Toată lumea se luptă pentru câte o felie, etc, etc.
Poftă bună!
Ada Ionescu şi Daniela Sîrbu