Bruxelles. Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu, care face apel la reintroducerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani, crescând miza în bătălia îndelungată privind refuzul SUA de a acorda acces fără vize cetăţenilor din cinci ţări membre ale UE.
În votul de joi, europarlamentarii au adoptat o atitudine revanşardă în disputa cu SUA, cerând să se impună restricţii pentru călătorii americani dacă administraţia Trump nu ridică cerinţele de viză pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România.
„Vorbiţi despre cetăţeni din ţări precum Polonia, cu o diasporă majoră” în SUA, a spus legislatorul britanic Claude Moraes care conduce Comisia pentru libertăţi civice, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, într-un interviu telefonic acordat vineri. „Vedeţi realmente frustrare şi furie şi, fără nici un grafic, acest lucru este perceput din ce în ce mai mult ca un tratament pentru clasa a doua”.
Deşi nu are caracter obligatoriu, rezoluţia este un important semnal politic şi sporeşte presiunea asupra Comisiei Europene, pentru a confrunta noua administraţie de la Washington, deşi aceasta s-ar putea dovedi la fel de intransigentă în această chestiune ca şi administraţia Obama, dacă nu chiar mai mult.
Parlamentul European a avertizat că ar putea adopta măsura suplimentară de a intenta proces Comisiei Europene, dacă în continuare nu va lua poziţie în faţa Washington-ului.
„Abia atunci când SUA vor înţelege deplin că Comisia Europeană va acţiona, vom obţine un gen oarecare de grafic din partea SUA”, a spus dl Moraes. „Deocamdată, SUA cred doar că Comisia nu va acţiona ci va rămâne la argumentul pragmatic că procedând aşa ar crea pagube care sunt pur şi simplu prea mari”.
Referindu-se la Washington, el a continuat: „Nu putem nega preocupările sporite privind actuala administraţie, dar acest lucru ţine cu siguranţă mai mult de persoana care ia deciziile si modul de funcţionare al Departamentului de Stat”.
Dl Moraes a spus că comisia pentru libertăţi civice ar mai putea recomanda în termen de două luni deschiderea unui dosar la cel mai înalt tribunal al blocului, Curtea de Justiţie a UE, împotriva eşecului comisiei de a lua măsuri în această problemă.
„Este vorba să folosim acele opţiuni care ne sunt deschise”, a spus el, explicând posibilul recurs la litigiu.
Prin votul de joi, Parlamentul a acordat Comisiei Europene două luni pentru a lua măsuri legale pentru a impune vize călătorilor americani în UE, dacă americanii nu oferă reciprocitate pentru toţi cetăţenii blocului comunitar.
Oficialităţile europene de la Bruxelles s-au abţinut să îngreuneze călătoria în Europa pentru americani, spunând că astfel de măsuri ar avea un cost economic şi cel mai probabil nici măcar nu ar rezolva dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii din cele cinci ţări afectate.
Măsura propusă de Parlament a fost aprobată prin ridicarea mâinii şi nu se aşteaptă să ducă la agravarea înfruntării cu SUA. Dar în cazul în care curtea din Luxembourg ar decide în favoareea parlamentului, comisia ar putea fi silită să impună regim de vize pentru americani.
Administraţia Trump, pomenindu-se într-o luptă necruţătoare pentru acces, ar face apoi aproape sigur acelaşi lucru pentru călătorii din UE.
În 2014, Comisia Europeană a fost înştiinţată că SUA şi alte ţări – Australia, Brunei, Canada şi Japonia – nu asigură călătorii fără vize pe bază de reciprocitate pentru cetăţenii din unele ţări membre ale UE.
Australia, Brunei şi Japonia şi-au reglementat divergenţele cu UE şi se aşteaptă ca un acord cu Canada să intre în vigoare în decembrie pentru toţi cetăţenii din Bulgaria şi România, conform unei declaraţii de la Parlamentul European.
Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt principal al comisiei, părea a tempera aşteptările legate de impunerea unui regim de vize pentru americani în decurs de două luni, după cum se reliefează în rezoluţia parlamentului. În schimb, el a spus că pledează pentru „continuarea angajamentului şi contactelor diplomatice răbdătoare” cu Washingtonul.
Comisia va emite un raport privind progresele în discuţiile cu SUA, a adăugat el, dar nu înainte de sfârşitul lunii iunie.
Articol de James Kanter
THE NEW YORK TIMES (SUA), 3 martie 2017
Traducerea: Adriana Buzoianu