Institutul Cultural Român « Dimitrie Cantemir » de la Istanbul a pregătit un alt gen de eveniment pentru seara zilei de 6 aprilie 2017. « S.O.S. pe Marea Neagră » este un documentar care își va ține publicul cu ochii ațintiți spre ecran, dublat de o întâlnire deosebită cu realizatoarea acestuia, Cristina Țilică, însosțită de cei care au susținut realizarea proiectului. Printre aceştia se va afla şi Dan Ștefănescu, pilot comandant la Tarom, managerul celei mai îndrăgite formații de acrobație aeriană din România, „Iacării acrobați”, fiul comandantului Constantin Ștefănescu, românul care și-a riscat viața pentru a salva viețile unor marinari turci.
Documentarul S.O.S. pe Marea Neagră spune poveste unei nave aflate sub pavilion turcesc, cu 22 de oameni la bord, care eşuează lângă plaja de la Vadu. Furtună puternică, valuri uriaşe, vânt în rafale… Singura speranţă pentru cei naufragiaţi este echipajul unui elicopter, trimis pentru prima dată să efectueze o operaţiune de salvare pe mare! O misiune istorică, ce a avut loc în urmă cu 54 de ani și care a devenit tema documentarului semnat de Cristina Țilică, jurnalist al Televiziunii Române.
În 1963, anul în care a eșuat nava, relațiile diplomatice între țările noastre nu erau foarte bune, iar Turcia a refuzat să trimită atunci un echipaj de salvare, deoarece România era considerată o țară comunistă. E.S. Ömür Șölendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, a ținut să mulțumească după 50 de ani României și Televiziunii Române pentru redeschiderea acestei pagini de istorie și pentru aportul românilor la salvarea vieților a 22 de marinari turci.
După cinci decenii, Șukru Cetiner, căpitanul vaporului “Abdullah” a fost găsit în partea asiatică a Turciei. El rememorează cu emoție în perioada filmărilor faptul că îi este recunoscător Dumnezeului românilor pentru că a fost salvat de aviatorii români și că le povesteste, cât poate de des, fiului și nepoților săi despre această binecuvântare. Comandantul secund al echipajului de pe elicopter este încă în viață – unul dintre cei cinci aviatori care și-au riscat viața în misiunea de salvare a marinarilor turci – un capitol extrem de dificil deoarece condițiile meteo de atunci nu permiteau decolarea elicopterului, iar aviatorii și-au asumat răspunderea.
Cristina Țilică este născută la Iași. După absolvirea liceului economic în orașul natal, a fost, pe rând, studenta univeristăților “Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Jurnalism, „Al. I..Cuza” , Facultatea de Psihologie și Știinte ale Educației, cursuri de zi, pe care le-a completat mai apoi la București, la S.N.S.P.A, la Facultatea de Comunicare și Relații Publice București, studii academice post universitare, specializarea audio-video.
Dacă anul 1991 o găsea pe Cristina Țilică la catedră, mai întâi în rol de învățător, apoi ca profesor suplinitor de limba și literatura română, la Iași, iar anii ’92 – ’94 ca bibliotecar la ”Colegiul Național” Iași, din 1996 pătrunde în tainele televiziunii ca realizator de programe, la “Europa Nova” Iași și în paralel, realizator de programe și editor prezentator de știri la posturile de radio ”Nord-Est”, H.I.T”, Europa Nova”, Vox T Iași. Din anul 2001, Cristina Țilică devine jurnalist al Televiziunii Naționale unde, pe rând, este mai întâi reporter, redactor, apoi realizator, producător și producător general al unor emisiuni de impact precum “Ora G”, “Cu ochii-n patru”,”Cafeaua cu sare”, “Ochiul Magic”. În anul 2003 realizează un documentar artistic despre filmul festivalului “Cerbul de Aur”, în 2004 semnează ca producator Campania de paște a TVR 1, realizator campania “ Inimi de romani “, “Prim Plan” , ”Agenția de Plasare”, “Profesor de milioane”. Au urmat, în calitate de producător, emisiunile și documentarele ”Honoris Causa” – Al. Zub, “Pe urmele lui Mircea Eliade”, “Crăciun cu vedete TVR”, “Omul între soft și moft”, ”România și Premiile Herder – documentar artistic realizat la Universitatea din Viena”; în 2005 este producator al documentarului artistic “Cronica anilor risipiți –Serge Moscovici” – TVR 1, iar apoi, timp de 6 ani, a fost producătorul emisiunilor “Atunci și Acum”, “DA sau NU” la TVR 1, producător al multor ediții speciale de teme sociale economice și politice,“Ediții speciale – Parteneri de weekend – actorii din Lost”, emisiune realizată la Londra, producător “Meseria vedetă”. În decursul anilor, până în 2016, o regăsim ca producător pe genericele Televiziunii Române la emisiunea “Ora Regelui”, “Exclusiv – Documentarele TVR”, producător al documentarului artistic “ Diplomația Reginei Maria”, producător al emisiunii “Cu ochii’n 4”. În 2014 a fost producător al documentarului artistic “S.O.S pe Marea Neagră” – un film despre prima misiune de salvare cu un aparat de zbor din România, producător al documentarului artistic “Submarinul Romaniei, prizonier în adâncuri”; în 2015 – producător al documentarului artistic “Căsătoriți la revoluție” , producător al emisiunilor “Românii de lânga noi”, “Lumea și Noi”, iar anul trecut, a relizat în calitate de producător documentarele artistice: „Elicopterele Forțelor Navale, Iacării Acrobați ai României”, „Scafandrii de Luptă ai României”.
Printre premiile și distincțiile obținute, enumerăm: premiul Asociației Profeșioniștilor de Televiziune-emisiunea “Culise”, difuzată pe TVR 1, ediția 2000 (colectiv), premiul pentru scurt metraj “Fețe rele” – “World Vision Romania”, ediția 2000, premiul Consiliului Național al Audiovizualului pentru cea mai bună emisiune de reportaje sociale a anului 2001 – “Cu ochii-n patru”, premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru reportaj, 2001, premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru emisiunea “Cafeaua cu sare”, Antena 1 2002 (colectiv), premiul APTR 2003 pentru reportaj social, premiul Clubului Român de Presă 2005 – secțiunea reportaj de televiziune, premiul Asociației Profesioniștilor deTeleviziune 2005 scurt metraj – “Destine sub acoperire”, premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune 2005 pentru scurt metrajul “Pe urmele lui Eliade”, premiul Festivalului Internațional de Programe Audiovizuale, Biarritz, Franța (individual) cu filmul documentar artistic “Serge Moscovici – Cronica anilor risipiți”, premiul Festivalului Internațional de Programe Audiovizuale, Biarritz, Franța (individual) cu filmul documentar artistic “Dosarul Tacu – 100 de ani după gratii” 2006, premiul Clubului Român de Presă 2006 – secțiunea interviu, premiul Asociației Profesioniștilor deTeleviziune – ediția 2006, premiul “Freedom House” pentru reportaj social –ediția 2006, premiul “Jean Louis Calderon” –ediția 2008 – pentru seria de emisiuni “Atunci și Acum” semnate ca producător tv – Asociația Profesioniștilor de Televiziune, premiul Clubului Român de Presă – 2008 – secțiunea jurnalism de știință – scut metrajul “Urmările Cernobîlului”, premiul Festivalului Internațional de Integrare– Valencia, Spania, 2009 – pentru scurt metrajul “Copiii noștri”, membru al juriului Festivalului Internațional de Cinema – Valencia, Spania, 2010, premiul pentru cel mai bun documentar artistic –Festivalul de Cinema “ProCult” Roma, Italia, 2012, premiul de excelență în jurnalism pentru realizarea ca producator tv a seriei de emisiuni “Ora Regelui” oferit de Casa Europei – 2013, premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune pentru calitatea de producător al emisiunii “Ora regelui” – 2014, Trofeul “Jubiliara 25” al Asociației Profesioniștilor de Televiziune – președinte: regizorul Dan Pița, 2015, Premiul I al Statului Major al Forțelor Navale și distincția “Omul Anului în Forțele Navale Române” la categoria “Alături de Forțele Navale 2015”, Premiul I pentru cel mai bun documentar “Căsătoriți la Revoluție” – președintele juriului: Nicolaie Caranfil 2015.
Prin documentarul realizat, S.O.S. pe Marea Neagră, TVR 1 a adus imagini în premieră din timpul misiunii şi a reconstituit o zi eroică din istoria necunoscută a românilor.
Supravieţuitorii echipajului de pe elicopter – pilotul secund, mecanicul de bord şi căpitanul turc al vaporului eşuat pe ţărmul Mării Negre – au povestit în exclusivitate pentru TVR 1 cum s-a desfăşurat misiunea de salvare în condiţii meteo neprielnice, cu vânt puternic, în rafale de până la 90 km/h. Ce soluţii au găsit aviatorii români pentru a salva viaţa celor 22 de marinari vom afla în documentarul difuzat în data de 6 aprilie 2017, la ICR Istanbul.
În documentar apar: Ion Tudose, comandor aviator în rezervă, Sukru Cetiner, căpitanul vaporului Abdullah, Stan Georgescu, mecanic navigant, E.S. Omur Șolendil, ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, căpitan Cengiz Karabuber, Preşedintele Asociaţiei Căpitanilor de Cursă Lungă Turcia, Remzi Ozmelek, armatorul vasului Abdullah, Dan Ştefănescu, pilot comandant Boeing 737 Tarom, Adrian Vasilache, pilot, directorul Aeroportului Tuzla.
În demersul Cristinei Țilică pentru realizarea acestui documentar – reconstituire, în anul 2014, jurnalista a avut susținerea necondiționată a ambasadorului României la Ankara, dar și a ambasadorului Republicii Turcia la București. – transimte ICR Istanbul