Misiunea fregatei La Fayette arată respect pentru aceste principii, permițând consolidarea cunoașterii acestei zone de către Marina franceză și menținând totodată capacitatea de evaluare autonomă a Franței. Ea ilustrează acțiunile frecvente derulate de către Franța în Marea Neagră împreună cu aliații săi, ca de exemplu România. În această calitate, de îndată ce va părăsi portul, fregata La Fayette va participa la un exercițiu destinat consolidării interoperabilității cu Marina română. Programul va fi dens și va cuprinde exerciții de tir și de luptă anti-aeriană și anti-suprafață. Fregatele se vor antrena și la navigația pe aceeași rută, efectuând diferite manevre de asistență reciprocă.
Intrată în serviciul activ în anul 1996, această fregată este prima dintr-o serie de cinci nave. Cu o lungime de 125 de metri, ea poate să acționeze autonom sau să fie integrată într-un grup aeronaval în misiuni care merg de la protejarea libertății pe mare, până la sprijinirea unei flote care efectuează operațiuni de luptă, speciale sau intervenții umanitare. Ea dispune de o capacitate de luptă anti-navă datorită sistemului de rachete anti-navă 40 (Exocet), cu o capacitate de apărare anti-aeriană dată de rachetele Crotale și de un vast arsenal de autoapărare (mitraliere de 12,7 mm, tunuri de 20 de mm și de turelă de 100 de mm). La bordul ei este îmbarcat un elicopter Panther care îi crește raza de acțiune.
Fregata La Fayette este comandată de comandorul Stanislas Delatte. Absolvent al promoției 1993 al Școlii Navale, acesta a ales specializarea de pilot de aeronautică navală. În această calitate, a participat la numeroase misiuni la bordul port-avionului Charles de Gaulle. A preluat comanda fregatei La Fayette în vara anului 2016.
Jurnaliștii care doresc să viziteze fregata și să îl întâlnească pe comandor, pe 24 martie, la ora 15.00, sunt rugați să se acrediteze serviciul de presă al ambasadei înainte de 20 martie 16.00, la adresa medias.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr.