Un grup de lucru pentru probleme de mediu din cadrul Departamentului Agriculturii din SUA a analizat 48 de fructe și legume cultivate prin practici obișnuite și a constatat că spanacul şi căpşunile conțin cele mai multe pesticide, iar porumbul și avocado, cele mai puține, informează „Medical Daily.” În ciuda spălării și chiar cojirii unora dintre fructe şi legume, în peste 36.000 de probe din produsele alimentare au rămas 178 de pesticide. Cel mai înalt nivel de substanțe chimice a fost găsit în căpșuni, spanac, nectarine, mere, piersici, ţelină, struguri, pere, cireșe, roșii, ardei grași și cartofi. Toate au fost testate pozitiv pentru o serie de diferite pesticide și au avut o concentrație mare de substanțe chimice sintetice. Căpșunile au conținut cel puțin 20 de pesticide. Alimentele cu cele mai puține pesticide au fost porumbul, fructele de avocado, ananasul, varza, ceapa, mazărea congelată, papaya, sparanghelul, mango, pepenii, vinetele, kiwi, pepenele galben, conopida și grapefruit-ul. Doar 1% din probele de porumb dulce și avocado au avut pesticide detectabile. Potrivit organizaţiei neguvernamentale Uniunea pentru Alimentație și Agricultură, care reprezintă producătorii de fructe și legume, consumatorii nu ar trebui să fie îngrijoraţi cu privire la rezultatele, deoarece grupul de lucru asupra mediului nu a folosit o abordare științifică. Cel mai important, potrivit producătorilor, este ca producție agricolă să nu fie poluată, fructele și legumele să fie bine spălate, depozitate într-un loc răcoros, separat de carnea crudă și fructele de mare./ddaniela/rcostea
(www.dariknews.bg – 15 martie)