Prima întrevedere dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar putea determina viitorul alianţei transatlantice şi conturează relaţiile dintre Washington şi Berlin, subliniază presa internaţională. „Angela Merkel şi Donald Trump nu au cum să fie mai diferiţi de atât”, este de părere „New York Times” şi continuă: „Cei doi sunt în dezacord în ce priveşte imigraţia, NATO, Uniunea Europeană şi comerţul”. Însă, la conferinţa comună de presă, preşedintele Trump a afirmat: „Naţiunile noastre împărtăşesc foarte multe valori comune, inclusiv dorinţa noastră pentru securitate, prosperitate şi pace” scrie „Washington Post”. La rândul său, cancelarul german a subliniat: „Daţi-mi voie să arunc o privire înspre trecut şi să spun că noi germanii, datorăm foarte mult SUA, în special în ce priveşte creşterea economică, care a fost posibilă prin implementarea Planului Marshall. Am fost, de asemenea, capabili să realizăm reunificarea Germaniei. Suntem recunoscători Alianţei Nord-Atlantice pentru că putem trăi astăzi împreună în pace şi libertate, ca stat unificat”.
Între timp, secretarul american de stat, Rex Tillerson, sugerează că SUA vor avea o abordare mai dură faţă de Coreea de Nord şi acţiunile sale de înarmare nucleară, după cum relevă „Stars and Stripes”. Publicaţia menţionează vizita făcută de secretarul american de stat în Coreea de Sud, unde a discutat despre politica SUA faţă de Coreea de Nord. „Politica răbdării strategice a luat sfârşit. Analizăm acum o serie de măsuri diplomatice, de securitate şi economice împotriva Phenianului. Toate opţiunile sunt pe masă”, a spus Rex Tillerson, citat de „Stars and Stripes”.
În Orientul Mijlociu, Siria a confirmat că joi noaptea avioanele de vânătoare ale armatei israeliene au lansat un atac asupra unor poziţii de pe teritoriul sirian, scrie ziarul israelian „Yedioth Ahronoth”. Forţele siriene guvernamentale au precizat că unul din cele patru avioane israeliene a fost doborât de rachetele Damascului, dar Israelul a negat afirmaţiile, subliniază aceeaşi publicaţie. „Washington Post” notează că Israelul a ripostat la atacul cu rachete al forţelor siriene prin activarea sistemului său antirachetă, fiind prima utilizare a sistemului ca răspuns la o ameninţare reală”, după subliniază ziarul american.
În Europa, relaţiile UE-Turcia traversează o criză, recentele dispute între oficialii turci şi statele europene Olanda, Germania, Austria, au atras după sine noi consecinţe: Ankara a avertizat că ar putea anula acordul cu Bruxellesul privind refugiaţii, scrie „Daily Sabah”, citându-l pe ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. După semnarea acordului, reaminteşte publicaţia turcă, UE a aprobat moţiunea de îngheţare a negocierilor de aderare cu Turcia, ca urmare a acţiunilor Ankarei după lovitura eşuată de stat din iulie 2016. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat Bruxellesul pentru politica faţă de Turcia, scrie „Hurriyet”. „Nu e chiar o politică inteligentă aceea de a pune securitatea graniţelor noastre în mâna Turciei şi de a o critica şi hărţui în acelaşi timp. Asta creează probleme”, afirmă premierul ungar, citat de ziarul turc. Oficialul de la Budapesta a criticat, de asemenea, statele europene pentru politica anti-azil pe care o duc şi a anunţat că ţara sa va ridica la graniţa cu Serbia un al doilea gard, care va asigura protecţie împotriva unui nou val de refugiaţi dinspre Turcia. Potrivit ziarului german „Der Spiegel”, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a sfătuit pe turcii din Europa: „Să aveţi câte cinci copii şi nu câte trei, pentru că voi sunteţi viitorul Europei. Trimiteţi-vă copiii la cele mai bune şcoli, locuiţi cu familiile voastre în cele mai bune cartiere, conduceţi cele mai bune maşini, locuiţi în cele mai bune case. Acesta este cel mai bun răspuns la nepoliteţea şi ostilitatea Europei”.
Magda Baciu
RADOR (17 martie)