Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că delegaţia FMI i-a prezentat în cadrul întâlnirii de joi o serie de „îngrijorări bine motivate” în urma misiunii de evaluare şi şi-a exprimat speranţa că Executivul va ţine cont de ele. Și, într-adevăr, Fondul Monetar Internaţional avertizează că deficitul bugetar al României ar putea ajunge în acest an la 3,7% din produsul intern brut, urmând ca dezechilibrul bugetar să atingă 3,9% din PIB în 2018.
„Recunosc că discuţiile au fost într-o tonalitate foarte sobră şi delegaţia FMI mi-a prezentat câteva îngrijorări bine motivate. Ei sunt la sfârşitul misiunii de evaluare şi mi-au spus că aceleaşi lucruri le-au transmis şi premierului şi ministrului de Finanţe. Eu sper foarte mult că se va ţine cont de aceste chestiunii”, a spus șeful statului comentând discuțiile cu experții FMI. Preşedintele a afirmat că mai multe detalii vor trebui să dea reprezentanţii Guvernului şi cei ai FMI, după ce a primit joi, la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei FMI. În cadrul discuției de la Cotroceni, șeful misiunii Fondului în România, Reza Baqir, a insistat pe necesitatea continuării luptei anticorupţie, precum şi a unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani, în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă „o serie de riscuri şi vulnerabilităţi”.
La finalul misiunii, Fondul Monetar Internaţional avertizează că deficitul bugetar al României ar putea ajunge în acest an la 3,7% din produsul intern brut, urmând ca dezechilibrul bugetar să atingă 3,9% din PIB în 2018. Guvernul de la București spune că deficitul bugetar nu va depăşi în acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene. FMI spune însă că, “dacă nu mai intervin alte măsuri”, deficitul va fi de 3,7% din PIB. ”Vedem unele probleme pentru anul viitor, când ar putea ajunge la 3,9% din PIB”, a afirmat Baqir. Reprezentantul FMI a avertizat că, în plus, reducerile de taxe şi majorările puternice ale salariilor şi pensiilor din ultima perioadă au făcut ca structura bugetului României să fie mult mai rigidă și să poată face faţă mai greu şocurilor.
Pe de altă parte, FMI estimează că impactul asupra bugetului al tuturor măsurilor promise de PSD înainte de alegeri ar fi echivalent cu 5,5% din produsul intern brut. „Aş vrea să precizez că aceste estimări nu iau în calcul efectele de runda a doua, prin care înţeleg că, într-o oarecare măsură, relaxarea fiscală şi stimularea acitvităţii economice vor creşte dimensiunea economiei, deci vor creşte şi veniturile la buget. Motivul pentru care nu am introdus efectele de runda a doua este că nu putem face o estimare corectă a acestora decât atunci când vom cunoaşte întregul pachet”, a explicat Baqir. În fine, șeful delegaţiei FMI a avertizat că România nu mai are acum spaţiu bugetar pentru alte reduceri de impozite şi taxe și că, în caz de criză, creșterea impozitelor și taxelor va fi extrem de dură./czaharia
RFI, 17 martie 2017