Ziua de 21 martie a fiecărui an a fost dedicată de către UNESCO rolului privilegiat al expresiei poetice în promovarea dialogului intercultural, comunicării şi păcii. Evenimentul de la Roma se desfăşoară din nou sub patronajul Comisiei Naţionale Italiene pentru UNESCO şi se bucură de colaborarea cu Federazione Unitaria Italiana Scrittori (Federaţia Unită a Scriitorilor din Italia) şi Casa delle Letterature (Casa Literaturii). Pentru a patra oară Institutele Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), organizate în clusterul EUNIC Roma, celebrează la Roma poezia europeană.
Evenimentul va include un reading, (Europa în versuri), a celor 11 de poeţi din ţările participante (Austria, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveţia, Ungaria).
Evenimentul va avea loc, marţi 21 martie, 2017, la Accademia d’Ungheria in Roma , (Palazzo Falconieri – Via Giulia), de la orele 19.30.
România este reprezentată de poeta Denisa Comănescu, a cărei participare este susţinută de Accademia di Romania şi de Institutul Cultural Român.
Poetă, editoare şi traducătoare, Denisa Comănescu a urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, luându-şi licenţa în română şi engleză. Considerată unul dintre cei mai valoroşi editori de literatură străină din România, este directorul general al Editurii Humanitas Fiction din Grupul Humanitas, Bucureşti. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1986 şi a Centrului PEN Român din 1990 (secretar-general între anii 1990-2004); membră a boardului Ireland-Romania Cultural Foundation din 2002; membră a Parlamentului Cultural European (ECP) din 2006.
Poetă de marcă a Generaţiei 80, este autoarea a cinci volume de versuri: Izgonirea din paradis, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1978 (Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România); Cuţitul de argint, Editura Eminescu, Bucureşti, 1983; Barca pe valuri, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1987; Urma de foc, cu o postfaţă de Mircea Ivănescu, Editura Axa, Botoşani, 1999 (Premiul Festivalului Internaţional de Poezie de la Oradea, 1999, Premiul de Poezie al revistei Tomis, 1999); Acum biografia de-atunci, Editura Eminescu, Bucureşti, 2000. Un audiobook cu acelaşi titlu, cuprinzând o selecţie din versurile sale, citite de autoare, a apărut în 2008 la Editura Humanitas Multimedia. Volumele sale s-au bucurat de cronici excelente din partea celor mai importanţi critici literari. Volume apărute în străinătate: în Suedia, în traducerea lui Dan Shafran, volumul Glädje utan försoning, Förlags ab Gondolin, Stehag, 1999; în Spania, în traducerea lui Joaquín Garrígos, volumul bilingv Regreso del exilio, AdamaRamada Ediciones, Madrid, 2008; în Italia, volumul bilingv Ritorno dall’esilio, Transeuropa, 2015, în traducerea lui Mihai Banciu şi Bruno Mazzoni, care semnează şi postfaţa cărţii. Selecţii din poezia ei au apărut în antologii în peste 15 ţări (în SUA, în trei antologii de referinţă ale poeziei române contemporane; în Suedia, în trei antologii; în Anglia, în trei antologii; iar în câte o antologie, în Franţa, Germania, Finlanda, Portugalia, Grecia, Canada, Catalonia, Polonia, Macedonia, Turcia, Ungaria etc.