Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, astăzi, pentru a discuta despre programul de înzestrare a Armatei şi despre mandatul României la summitul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna mai. Membrii CSAT vor face şi o evaluare a activităţii acestei instituţii pe anul trecut, după cum transmite,acum, redactorul RRA Oana Bâlă.
Reporter: Membrii CSAT vor discuta în ședința de astăzi despre stadiul îndeplinirii în cursul anului trecut a programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei până în anul 2026 și în perspectivă. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că pe ordinea de zi a reuniunii se află și situația corvetelor multifuncționale, în contextul în care executivul a abrogat hotărârea cabinetului Cioloș de anul trecut, potrivit căreia aceste nave de mic tonaj urmau să fie construite la Galați, la șantierul naval deținut de un grup olandez. Guvernanții și-au motivat decizia invocând faptul că procedura prevede avizul obligatoriu al Parlamentului. Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a enumerat și celelalte teme aflate pe agenda reuniunii CSAT.
Mădălina Dobrovolschi: Obiectivele României pentru summitul NATO de la Bruxelles 2017, activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în 2016 și principalele direcții pentru anul 2017, activitatea desfășurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016, activitatea desfășurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2016.
Reporter: Desecretizarea protocoalelor încheiate de căte Serviciul Român de Informații cu diverse instituții ale statului nu va constitui o temă de discuție în cadrul ședinței. Potrivit președintelui României, nu a existat nicio solicitare în acest sens./eradu/aionescu
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie)