Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a inaugurat marţi noua clădire a Ambasadei Ungariei de la Washington. În discursul rostit cu acest prilej, şeful dimplomaţiei ungare a subliniat că Ungaria doreşte dezvoltarea relaţiilor cu SUA pentru a obţine succese în comun.
În alocuţiunea sa festivă, rostită după alocuţiunea ambasadorului ungar Réka Szemerkényi, ministrul de externe a precizat că: odată cu deschiderea acestui sediu al ambasadei va începe şi ceva nou, o nouă iniţiativă. „Nu departe de aici a început ceva nou, care va produce schimbări majore”, a spus Péter Szijjártó, referindu-se la faptul că noul sediu al Ambasadei Ungariei se află aproape de Casa Albă, reşedinţa preşedintelui american. „Ne bucurăm foarte mult pentru noile schimbări de la Washington”, a subliniat oficialul ungar, precizând că „Ungaria priveşte cu mari aşteptări această colaborare de tip nou între Ungaria şi SUA şi fără exagerare putem afirma că este în curs de a se forma o nouă ordine mondială. Aşa este, chiar dacă nu există un consens în această direcţie”.
În opinia ministrului ungar de externe, una din cele mai importante caracteristici ale noii ordini mondiale este politica economică a SUA, politică care este mult mai patriotică faţă de cea existentă până în prezent, iar Ungaria încearcă să realizeze, de asemenea, o politică puternic patriotică.
Péter Szijjártó a mai precizat că Ungaria urmăreşte cu mare atenţie evoluţia situaţei din SUA şi deciziile preşedintelui Donald Trump.”Ne confruntăm cu provocări deosebite: ameninţarea teroristă este mult mai serioasă acum, decât oricând, deoarece întreaga lume civilizată este ameninţată de organizaţia Statul Islamic”, a subliniat ministrul de externe, care a amintit: chiar dacă coaliţia internaţională care luptă împotriva organizaţiei jihadiste numită Stat Islamic a înregistrat recent mai multe rezulate, lupta împotriva acestei organizaţii şi împotriva terorismului trebuie continuată până la lichidarea acestora. „Cred că Donald Trump are dreptate când susţine că este nevoie de eforturi mult mai mari faţă de cele prezente, pentru ca această luptă să devină şi mai eficientă”, a adăugat Péter Szijjártó, care a anunţat că la consfătuirea, de miercuri, de la Washington, a coaliţiei internaţionale, a cărei scop este combaterea Statului Islamic, va înainta o propunere cu privire la creşterea prezenţei Ungariei în Irak. Péter Szijjártó a mai subliniat: Ungaria este mândră că este una dintre cele 27 ţări care au trimis militari pentru a lupta împotriva jihadiştilor şi este mândră pentru că militarii ungari luptă împreună cu militarii americani împotriva terorismului.
Oficialul ungar şi-a exprimat încrederea că deschiderea noului sediu al Ambasadei Ungariei de la Washington va însemna un nou început în relaţiile ungaro-americane. Baza acestor relaţii este reprezentată de sistemul de valori şi interese comune, iar „prin respect reciproc şi pe baza prieteniei istorice suntem gata pentru reînnoirea relaţiilor noastre bilaterale”. Ministrul de externe s-a referit şi la îngrijorările manifestate de Statele Unite ale Americii din cauza migraţiei ilegale, afirmând că „înţelegem aceste îngrijorări, deoarece şi Europa are probleme similare”. „Desigur, principala îngrijorare a unui lider care conduce destinul unei naţiuni este garantarea securităţii ţării şi a cetăţenilor. Noi procedăm la fel în Ungaria, iar din această cauză trebuie să suportăm multe atacuri, însă nu ne putem compara cu noul preşedinte al SUA”, a declarat Péter Szijjártó, menţionând: „Dorim să construim împreună cu Statele Unite ale Americii relaţii prin care să obţinem multe rezultate”.
După discursul său, Péter Szijjártó a declarat Agenţiei de Presă MTI că pretutindeni în lume se constată un nou început. „Se poate observa foarte bine în politica mondială că epoca corectitudinii politice şi a ipocriziei s-a încheiat, iar în economia mondială începe să apară un sistem de cerinţe total diferit faţă de cel existent până acum, precum şi factori total diferiţi cu impact determinator asupra competitivităţii unei ţări”. „Percepţia noii administraţii americane faţă de Ungaria s-a schimbat şi se poate observa că au încetat tentativele de imixtiune în viaţa politică internă a Ungariei, tonul a devenit mult mai constructiv, iar SUA foloseşte un mod de abordare mult mai corect”, a adăugat ministrul ungar de externe.
De menţionat că noua clădire a Ambasadei Ungariei de la Washington este un adevărat palat, construit în 1879 în stil victorian, îmbogăţit ulterior cu elemente neoclasice. Clădirea a aparţinut socrului lui Graham Bell, inventatorul telefonului, dar tot aici a locuit şi fostul guvernator al oraşului New York, Levi P. Morton, care a fost preşedintele SUA în perioada 1889-1893. În fosta clădire a ambasadei va funcţiona în continuare Consulatul Ungariei de la New York./rganciu/pvelisar
MTI – 22 martie