„De la sfârşitul lunii ianuarie, forţele ruse din Siria ar fi suferit pierderi de trei ori mai mari decât cele care reies din cifrele oficiale”, anunţă Agenţia de presă Reuters, citată de ziarul britanic „Daily Mail”. Din câte vedem, războul din Siria continuă, şi toate taberele implicate suferă pierderi mai mici sau mai mari, pe care le trec sau nu sub tăcere. Dar un purtător de cuvânt al kurzilor sirieni afirmă că „forţele ruseşti înaintează spre o zonă din nord-vestul Siriei care a fost ţinta unor atacuri cu obuze din partea armatei turce”, după cum reiese dintr-un articol apărut în ziarul de limbă arabă „Asharq al-Awsat”. „Luptând împotriva ambiţiilor Iranului în Siria, Israelul riscă să irite Rusia”, titrează cotidianul israelian „Ha’aretz”. Şi, citat de acelaşi cotidian, „un emisar sirian la ONU afirmă că Putin i-a transmis Israelului că nu mai este liber să atace în Siria”. Aşadar, constatăm că, angrenând tot mai multe forţe, războiul din Siria continuă să ocupe prima pagină a ziarelor străine, dar asta nu înseamnă că alte evenimente importante din lume ar fi ignorate.
Să revenim însă în Europa, unde, controversatul Brexit continuă să facă valuri. „Şeful sucursalei europene a băncii Goldman Sachs a confirmat că, până la finalizarea acordului cu privire la Brexit, sute de angajaţi vor fi mutaţi din Londra la Frankfurt sau la Paris”, relatează cotidianul britanic „The Guardian”. Dar din ediţia scoţiană a ziarului „Daily Mail”, „Scottish Daily Mail”, reiese că „premierul scoţian, dna Nicola Sturgeon, a fost avertizată că scoţienii sunt sătui până-n gât de referendumul propus de ea pe tema independenţei Scoţiei”. Şi totuşi, ieri, „parlamentul scoţian a supus la vot propunerea pe această temă, astfel încât un al doilea referendum a rămas încă în discuţie”, subliniază cotidianul american „The Washington Post”. „Impedimentele unei reuşite sunt mai mici, dar mai greu de depăşit”, estimează acelaşi ziar.
Dar dacă Marea Britanie pare încă sfâşiată din cauza apropiatului Brexit, nici alte ţări din Uniunea Europeană nu se arată prea fericite la nivel comunitar, iar Portugalia este una dintre ele. În cotidianul portughez „Diario de Notícias” se cere „demisia lui Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe care este şi şef al Eurogrupului”. Motivul ar fi acela că, în ziarul german „Frankfurter Allgemeine”, ministrul olandez ar fi spus că, cităm, „Nu poţi cheltui toţi banii pe pahare şi femei şi să ceri apoi ajutor”, el făcând astfel referire la ţările care se bazează mult pe fondurile europene. Aflat la Washington, ministrul portughez de externe, Augusto Santos Silva, a declarat că „afirmaţiile ministrului olandez de finanţe au fost nefericite şi absolut inacceptabile”. „Fostul şef al guvernului italian, Matteo Renzi, a cerut şi el demisia ministrului olandez, afirmând că acesta ‘ar fi făcut mai bine să tacă din gură’. ‘Cu cât demisionează mai repede, cu atât mai bine'”, ar mai fi spus Renzi, citat fiind de ziarul italian „Corriere della Sera”. Ziarul belgian „La libre Belgique” informează şi el că „Portugalia a cerut demisia lui Dijsselbloem”, iar un alt ziar belgian, „L’Echo”, afirmă nici mai mult nici mai puţin că „ţările din sudul Europei vor scalpul lui Dijsselbloem”.
Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR