În 25 martie se întâmplă din nou: fix la 20.30, ora României, va începe Ora Pământului. În scopul transmiterii unui semnal pentru protejarea climei, oamenii din întreaga lume vor stinge luminile timp de oră, pentru a zecea oară de la lansarea acestei iniţiative, iar în mod ideal vor fi deconectate și toate aparatele electronice. În mod ipotetic, dacă acest lucru s-ar întâmpla în toate gospodăriile românilor, în acest interval de numai o oră s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de kilowați-oră de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii CO2.
Cantitatea de energie pe care gospodăriile românilor ar putea să o economisească în timpul Orei Pământului ar fi suficientă, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg sau pentru funcţionarea iluminatului public într-un oraş cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori pentru a ține aprins permanent un singur bec economic LED timp de 32 de mii de ani.
„Ora Pământului este un gest simbolic prin care fiecare dintre noi trebuie să conştientizeze ce rol important avem în protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influenţa în mod semnificativ prin schimbarea comportamentului nostru, folosind energia în mod eficient”, declară Dan Morari, director general al E.ON Energie România.
Un bec clasic de 100 KWh consumă anual 100 W, dar din această cantitate doar 6% este transformată în lumină, restul de 94% se pierde! De aceea, este de preferat să trecem de la această variantă ineficientă la iluminatul inteligent cu LED-uri care consumă doar 20% din energia pe care o foloseşte un bec clasic.
„Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ne ajută să economisim energie şi asta se va reflecta în factură! Încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă nu ne încărcăm telefonul, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand by. Şi fiindcă un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, putem reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, a adăugat Dan Morari.