O Europă cu mai multe viteze este o realitate, dar aceasta ar trebui interpretată în sensul de a nu crea bariere, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Iar pentru România, la 10 ani de la aderare, preocuparea principală este să ţinem cât se poate de drept drumul acesta, mai susţine Mugur Isărescu. În ceea ce priveşte ţinta de aderare la euro, guvernatorul a subliniat că nicio ţară nu mai are o ţintă, mai mult l-a citat în context pe fostul guvernator al Băncii Centrale din Polonia, Marek Belka, potrivit căruia nu poţi să intri într-o casă aflată în flăcări, însă Isărescu spune că nu îi împărtăşeşte punctul de vedere. Întrebat care au fost cauzele deprecierii leului din ultima perioadă, guvernatorul BNR a insistat că a considera deprecierea o mişcare a cursului de schimb cu 1-2% e o exagerare.
Mugur Isărescu: „Dacă dvs. consideraţi că o mişcare de 1-2% este depreciere, eu cred că este o exagerare aici. Comparativ cu tensiunile interne şi internaţionale care s-au manifestat în trimestrul I al acestui an, comparativ cu mişcările pe care le-a înregistrat zlotul de exemplu, eu cred că leul a fost extrem, chiar excesiv de cuminte. Deci nu aş numi acest lucru depreciere, este o monedă care este vie, este foarte important acest lucru, se comportă sănătos în condiţii de mişcări de capitaluri care în mod frecvent sunt greu de prognozat”.
Mugur Isărescu a mai arătat că majorările salariale sunt inevitabile, însă acestea trebuie ţinute sub control, pentru că echilibrele macro au fost obţinute cu mari sacrificii de către România şi trebuie să fim foarte atenţi să nu le stricăm. Proiectul de lege privind salarizarea unitară va fi prezentat mâine în forul de conducere al PSD, urmâd a fi asumat ca iniţiativă legislativă. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie./dursache/gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)