Realizator: Un jurnalist ROTV a obţinut primele informaţii de la autorităţile din Serbia. Stăm de vorbă cu Valentin Pîrvu, jurnalist ROTV, dar şi cu doamna Mariana Ştefan, avocat, şi cu colega noastră Ana Maria Bujor, jurnalist ROTV. Pentru început, Valentin Pîrvu ne îndreptăm către tine, care sunt ultimele dezvăluri?
Reporter: Bună găsit! Am reuşit să stau de vorbă, fiind din zonă, cu mai mulţi oficiali sârbi, iar din surse mi-au spus că faptele s-au întâmplat aşa: în acea seară, Sebastian Ghiţă era în maşină împreună cu fratele său, fiind oprit la un control de rutină de către Poliţia sârbă. Li s-a cerut în limba sârbă, li s-a spus bună seara, li s-au cerut actele, tot în sârbeşte. Atât Sebastian Ghiţă, cât şi fratele său, neştiind limba sârbă, au răspuns, Sebastian Ghiţă, în engleză. Sârbilor li s-a părut ciudat acest lucru şi i-au invitat la secţia de poliţie. Acolo bineînţeles că au băgat toate datele, având paşaport sloven, cum s-a spus, se aşteptau normal să vorbească în limba sârbă, în limba slavă. Tocmani acest lucru li s-a părut foarte ciudat că nu au vorbit limba sârbă, i-au invitat la secţie, acolo au făcut un control al paşportului şi au constatat că acel paşaport era fals şi de aici au început problemele. Sârbii începând să sape mai adânc, au descoperit toată povestea. În schimb, am o altă informaţie care a sosit în urmă cu câteva minute, am vorbit cu un avocat sârb, care mi-a spus că situaţia este foarte complicată, în sensul că sârbii vor dori să-i judece pentru faptele săvârşite pe teritoriul iugoslav, şi anume posesie de acte false şi abia apoi, după ce vor fi judecaţi şi condamnaţi, se va lua în discuţie şi posibila extrădare, dacă sârbii vor dori acest lucru sau vor dori să-l ţină pe acesta condamnat acolo, în Serbia. Se pune problema şi dacă a intrat pe teritoriul iugoslav cu un paşaport fals, adică dacă a trecut graniţa, deşi informaţiile mele spun că Sebastian Ghiţă nu a intrat cu acte false în Serbia, ci a intrat cu acte normale, paşaportul procurându-l în Serbia.
Realizator: Bun, am să te rog să rămai alături de noi. Mergem acum la avocata Mariana Ştefan. Vedem aşadar, conform informaţiilor venite de la colegul nostru Valentin Pîrvu, care este singurul jurnalist care a vorbit cu autorităţile sârbe, că Sebastian Ghiţă a fost prins în urma unui control de rutină, nicidecum aşa cum au lăsat autorităţile române să se înţeleagă faptul că a existat o conlucrare între autorităţile române şi cele sârbe.
Mariana Ştefan: Vă daţi seama că autorităţile sârbe vor promova o variantă oficială. Consider că, în realitate, a existat o conlucrare a serviciilor române cu serviciile internaţionale. Nu putem şti cu certitudine cum au stat lucrurile decât după ce domnul Sebastian Ghiţă va avea posibilitatea de a comunica ceva în spaţiul public. Eu consider că a existat, totuşi, o conlucrare. De asemena, sunt de acord cu ipoteza că fratele domnului Sebastian Ghiţă a mers în mod special în Serbia şi este posibil să fi fost un acord de principiu al domnului Sebastian Ghiţă de a colabora cu autorităţile. Vom vedea în timp cum vor sta lucrurile. Din punct de vedere juridic însă, extrădarea este un procedeu anevoios, probabil că se vor face diligenţe în baza principiului de curtoazie internaţională. Între România şi Serbia există doar o Convenţie din 1957, de la Paris, care permite o astfel de colaborare internaţională. Dar ţinand cont că domnul Sebastian Ghiţă nu este încă judecat definitiv în România şi nu are o condamnare definitivă, este posibil ca cererea de extrădare să fie admisă. Însă, aceasta este modalitatea de a comunica în spaţiul public informaţiile extrem de importante pentru anumite autorităţi române şi nu numai.
Realizator: Bun. Ana Maria Bujor, te rog!
Ana Maria Bujor: Doamna Ştefan, aţi adus în dezbatere extrădarea. Eu aş vrea să spun faptul că în momentul în care vorbim despre extrădare, aici intervine şi procurorul şef al DNA, nu în mod direct, ci procurorul care a cerut emiterea acelui mandat de arestare preventivă, procuror DNA, care, cu siguranţă, va urmării toţi paşii legat de extrădare. Tot ce vor face poliţiştii români legat de…
Realizator: Cât poate dura această perioadă? Cât se poate prelungi, cat de mult?
Ana Maria Bujor: Perioada de extrădare poate dura de la 40 de zile în sus. Ultimul caz în care noi am avut un cetăţean român care a fost extrădat din Serbia a durat şapte luni.
Mariana Ştefan: Da, cam aceasta este durata.
Realizator: Doamna Mariana Ştefan, primează faptele făcute pe teritoriul altei ţări? Va fi judecat, în primul rând, ancheta este în plină desfăşurare, trebuie să se stabilească, în primul rând, pe unde a intrat Sebastian Ghiţă şi de asemenea anchetatorii trebuie să stabilească de unde a procurat actele false. Categoric da!
Realizator: Deci primează faptele făcute pe teritoriul altei ţări şi apoi….?
Mariana Ştefan: Niciun stat nu este atât de binevoitor încât să extrădeze o persoană care este suspectată că a săvârşit pe teritoriul statului său o anumită infracţiune până nu se lămureşte savârşirea acelei infracţiuni. Dar fiind deţinut într-un mod legal într-un stat sau pus în arest la domiciliu, nu ştiu dacă ei au această instituţie…..
Realizator: Doamna Mariana Ştefan, mulţumim foarte mult!/lazard/lbadiu
ROMÂNIA TV – 16 aprilie