Bucureşti. Guvernul României s-a angajat să aplice reforme judiciare şi de alt gen, care ar pune capăt procesului de monitorizare la care este supus statul membru UE de un deceniu, a spus joi o oficialitate de prim-rang a UE.
Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru statul de drept, a spus că România se află „pe cei din urmă metri finali ai acestui lung maraton”, după convorbirile cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader.
Timmermans a spus că este încrezător că proiectele guvernului vor plasa România „pe pista cea bună” pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare implementat la aderarea României la blocul comunitar, în 2007.
El a spus că odată încheiată monitorizarea, „exercitarea deplină a drepturilor omului şi… statului de drept… vor fi ireversibile”.
Totuşi, el a adăugat că românii sunt „cei mai buni garanţi” ai luptei anticorupţie, făcând aluzie la masivele proteste care au izbucnit după demersul din ianuarie al guvernului de a dezincrimina conduita neadecvată a demnitarilor, la care în cele din urmă a renunţat. „Procesul de combatere a corupţiei va fi antrenat de voinţa poporului român”.
Timmermans a spus că el a făcut 12 recomandări guvernului, fără a preciza care sunt acestea.
UE a spus în ianuarie că România trebuie să garanteze un proces judiciar mai transparent şi eficient în special prin responsabilizarea magistraţilor de prim-rang. De asemenea, trebuie să facă anchete nepartizane asupra acuzaţiilor de corupţie la nivel înalt şi să ia măsuri pentru a continua lupta împotriva corupţiei larg răspândite la nivelul autorităţilor locale.
Grindeanu a spus că guvernul este ataşat unui sistem judiciar „corect şi independent”, adăugând că este necesar ca investitorii să fie convinşi că „banii lor sunt protejaţi de un sistem judiciar predictibil şi eficient”.
THE WASHINGTON POST (SUA) – 20 aprilie 2017 – (AP) – Alison Mutler, Associated Press
Traducerea: Adriana Buzoianu